berbera5 Creative Commons License 2012.06.03 0 0 1557

Sziasztok,

 

abban kérném a véleményeteket, segítségeteket, ami a családunkban egyre gyakrabban előforduló kérdés: az öröklés. Édesanyánk szerencsére még "majdnem jó" egészségnek örvend, de idős kora lévén készül a legrosszabbra. Hárman vagyunk gyermekei, az ő egyetlen vagyona a lakása. A "problémát" az okozza, hogy a legkisebb gyermeke, aki sajnos nem él "példás" életet, nála lakik a családjával (korábban házastárs+2 gyerek, de a párja egy éve elköltözött). Semmilyen költséget nem fizet, a rezsit édesanyánk rendezi minden hónapban a kisnyugdíjából. Édesanyánk még önellátó, de ma már nagyon nehezen mozog, tehát a bevásárlás, főzés, takarítás rá hárult (volna) két-három éve.  Mi a másik testvéremmel a munkánkból adódóan kevesebbet tudunk vele lenni, de tartjuk a kapcsolatot, időnként besegítünk, ha orvoshoz kell vinni, vagy bevásárlunk. Mi 20 éves korunkban (20-25 éve) elköltöztünk otthonról, tehát ilyen jellegű "támogatásban" nem részesültünk. Ilyen-olyan formában kb. 1,5 - 2 m Ft segítséget kaptunk, de a legkiesebb testvérünk is legalább ennyivel "tartozik" édesanyánknak az ott-lakáson és a nem fizetett rezsin kívül is. A testvérünk sajnos az anyut sem látja el maradéktalanul, a magatartása is erősen kifogásolható, édesanyánk emiatt is sokszor panaszkodik. Pedig szerintünk a lakás költségeinek akaratán kívüli (de a tartozás elkerülésének érdekében történő) "felvállalásával" épp eléggé megfizet azért, hogy a gyereke legalább ételt adjon neki, sőt, a testvérünk egy időben még ápolási segélyt is vett fel az anyura.

A történethez még annyi hozzátartozik, bár talán nem kellene, hogy akkora jelentősége legyen, hogy a középső testvérem és az én gyermekem is egy átmeneti időre (max.1 év) a lakásban lakott, édesanyánk engedelmével, ami a testvérünkre semmiféle pluszterhet nem rótt.

Elnézést a hosszas bevezetőért, de talán így jobban érthetőek a kérdéseim:

- az öröklés során a legkisebb testvérünk bármiféle többletigénnyel felléphet-e, arra való hivatkozással, hogy ő "ápolta" édesanyánkat? Kell-e bármivel igazolnunk ennek ellentétét, vagy azt, hogy a lakást huszon-egynehány éve ő is többedmagával használja, ebből néhány éve költségek fizetése nélkül?

- édesanyánk saját kézzel írott végrendelete, melyben egyenlő részesedést hagy meg, megoldás lehet-e a problémás kérdésekre? Vagy közjegyző által írt dokumentumra van szükség?

- ha idővel az öröklésre (csúnyán fogalmazva osztozkodásra) kerül a sor, akkor félretett pénze nem lévén, hogy rendezi a nekünk járó örökséget? A lakásból, és persze nem is ez a cél (főleg a két unokatestvérünkre való tekintettel), kitenni jogosan biztos nem lehet. Mi a megoldás?



Előre is köszönöm a hozzászólásokat, hozzáértő véleményeket.

Szép napot!