Igen, keményre kell aszalni. Sajnos én saját káromon tanultam meg, jópár üveg szilvát kellett kidobnom, mert megpenészedett, pedig elrakáskor tökéletesen száraznak tűnt.
a bolti aszalt gyümölcs nagyon csalóka, a saját nem is hasonlít hozzá. azzal nem tudom, mit csinálnak.
A szárított zöldfűszereket, gyógynövényeket, teákat (rengetegfélét szárítok én is, de sose jut eszembe, amikor aszalásról van szó, az nekem csak a gyümölcs...) ha van, akkor sötét üvegben tárolom. Ha kerül ilyen a családba, akkor begyűjtöm. A zöld levelek a fénytől valóban elveszítik a szinüket.
Most hirtelen ezek vannak a polcokon, mind saját szárítás: csalán, citromfű, menta, áfonyalevél, cickafark, orbáncfű, körömvirág, zsálya, hársfavirág, korpafű
tárkony, kapor, medvehagyma, szurokfű, kakukkfű, petrezselyem, póréhagyma, rozmaring, csombor, lestyán
Gombák minden mennyiségben.
A gyümölcsök viszont elfogytak. Leginkább szilvát, sárgabarackot, fügét szoktam aszalni. Ami van itthon. Az őszibarack nekem nem vált be, és általában a finom gyümölcsök elfogynak frissen, nem jut aszalásra.
Nálunk nem aratott sikert az aszalt paradicsom, más zöldséggel nem kísérleteztem.