Így van ! A hozzávalók nem 2 ft !!
Nagyon sokan rátelepültek erre a témára.
Élen járnak a kéményesek.
Birtokomban van egy méretezésnek csúfolt valami. 6 oldal nem több egy sima műleírásnál ( amit mellesleg számítógépből másoltak ki) némi aktualizálással ). Itt van olyan magvas megállpítás, hogy a kémény felett esővédő távolsága és a cső átmérő aránya egy.
azaz : csőátmérő 80 mm D, távolság 80 mm H így a h/d = 1. A valóságban az esővédő kb. 170 mm -re van a cső végtőlés jó nagy átmérőjü. No jó az eső így sem esik bele. De minek a fontoskodás főleg ha az 5 m-re lévő ugyancsak túrbós kéményen semmi nincs. Arra is találtak ideológiát mondván ha sapka lenne rajta, lefagyna.
de ez csak a méretezés mert majd dettó ugyan ez a kémény szakvélemény. Igaz az csak 4,5 oldalon.
Amúgy jól müködik a kéményem, mivel jó a kazán 'kifújja' a füstöt a ventillátora mivel az a gyártó szerint 30 m tud ha nincs benne könyök. Van nekem benne 4 db. Így le kell vonni könyökönként 4 x 1 m -t ( másokszerint 2 m -t, legyen ) és a bizonytalaságokra még 2 m így is tud elviekben a kazánom 20 m-t, mármint ennyi hossz ellenállásának a legyőzését.
A valóságban összesen 10 m sincs, bent kb. 2,5 m és a flexi füstcső 6 m.
A másik rejtély az un. hőtechnikai méretezés - erre a tervező hölgy hívta fel a figyelmet - kért + 5 eft -ot mivel mondá ezt egy kollágája végzi el. 5 eft -on nem szarkodtam, mondám számolja.
Nos az iratok áttanulmányozása után erről csak annyi találtam : a füstcső 2,5 m -en fűtött térben fut majd a meglévő 6.5 m-en hideg, de védett térben. Elfagyás veszély nincs. Ez nem egy méretezés hanem egy egyszerű tény megállapítás.
Amúgy a tervező hölgyről egy rosssz szó se essék. Ólcsón dolgozott és ráadásul szegényt meg a gázosok szivatták meg, 3 x be kellett mennie a művekhez, szegény elfelejtette ráírni a tervre hogy ha majd a jövőben lesz egy ablak csere akkor méretezett légbejtők kellenek.
Én ugyanis ezt megúsztam, itt elég volt egy elszívó nekiük. A meg megvolt. Itt a konyháról volt szó. Ami amúgy jó nagy !!