Tigerisch Creative Commons License 2012.05.11 0 0 144

Üdv

Tárgyfotóknál hogy lehet a maximális mélységélességet elérni?

Az a problémám, hogy pl.: egy 10X10cm méretű tárgy 70mm(ekv.:112) gyújtótávolág mellett f/11-en sem éles teljes terjedelmében. Ha utánaszámolunk a teljes éles tartomány 5,6 cm körül van, amibe nem fér bele a tárgy. Mennyi az a minimális gyújtótáv, amivel neki lehet esni a dolognak, amitől nem veszti el a formáját? Gondolom lehet lejjebb tornázni, de mi az, ami alá nem érdemes menni? Egy borosüvegnél pl nagyon meglátszik ha széleslátószöget használunk, de nincs is akkora mélysége, hogy egy 50mm-es objektív f/11 mellett ne tudja 100% élesben leképezni. Viszont mi a helyzet pl.: 3 borosüveg kompozíciójával? Ha nem egy vonalban vannak akkor elég nagy mélységélesség kell, hogy mind a 3 éles legyen viszont a széleslátó meg kilőve. Ilyenkor mi a teendő? Plusz még adódik ha nem szemből fényképezünk és nem TS objektívet hsználunk akkor mégjobban rövidül a mélységélesség...

Röviden:

-Ha az objektív gyújtótávolságát csökkentem, a széleslátószög miatt nő a mélységélesség viszont a perspektíva is torzul, ami nem jó.

-Ha mégjobban szűkítem a blendét akkor meg a képminőség romlik mert f/11 felett egyre rosszabbul muzsikálnak a lencsék.

-A focus stacking tuti dolog, viszont agyhalál minden egyes tárgyfotót xdb képből összefotosoppolni.

Valakinek valami ötlet, amit kifelejtettem?