Szia.
Nekünk 2006-ban volt ugyanez, és 2010-ben műtötték, csak már a születése utána napon sírtunk...
Logikus a dokik (mármint az fórumon fennlévők) többet tudnak mondani. Ha rendesen elolvasod az elejétől akkor VSD is nagyon komoly anyagokat tett fel ide.
A pitvari sövényhiány akár "össze is nőhet" bár ahhoz kicsit nagynak tünik a lyuk. Nekünk 6-9 MM között mértek folyamatosan, a végén 1,5 cm-es lett a műtétkor (pedig még előtte is ilyeneket mértek). Hova jársz. Mi a Rókusba jártunk (a goki-ba is, egyszer ide, egyszer oda) Dr. kovács Ákoshoz. Gyakorlatilag azt mondhatom, hogy ilyen csodálatos team-et, mint a GOKi orvosai nem sokat látsz az országban, Kovács doktor úr is iszonyú érzékenységgel, és figyelemmel kezelte a lányunkat.
Az is lehet, hogy nem kell nyitott szívműtét, hanem elég az egyszerűbb beavatkozás is (a lyuk helyzetétől függ). VISZONT HA MŰTÉTRE KERÜL A SOR, AKKOR SZERINTEM EGÉSZ EURÓPÁBAN A GOKIBAN VAN A LEGJOBB HELYEN. Az én véleményem az, hogy fogadjátok el, hogy pár évesen műteni kell, és kész. Mi nagyon soat örlődtünk egy-gey jobb adat után, hogy hátha sikerül megúszni. Ha elfogadtuk volna az elejétől a műtétet, és minden más esetet csak lehetőségnek kezelünk egyszerűbb lett volna. A műtét maga rosszabbul hangzik, mint amennyire veszélyes, természetesen egy szívműtét nem egyszerű, de tömegesen láttam felgyógyulni gyerekeket a tietekénél sokkal kevesebb sansz melletti műtétekből.
Szerintem kb 50-60 % esélyetek lehet a műtétre, ebből kb 50 % esély a katéteres (lehet hogy rossul írom, és atroszkópiásnak kellene, mivel nálunk nem ez volt, így ez nem érdekelt annyira) verzióra, és ha mégis szívműtét jön, akkor sem kell kétségbe esni, a kisgyerkőcök rendkívül erősek, gyorsan épülnek fel, és meglepő, hogy a műtét után 5 nappal már kergetni kellett, hogy elkaphassam....
Néhány jótanács: bár szívbeteg a gyermeked, de NEM FOROG AZ ÉLETE VESZÉLYBEN. Ne kezeld úgy, mintha burokban kellene élnie, mert akkor a műtét utáni életét teszed tönkre.... Csak három dologra kell figyelni. Ha ellilul, akkor vágtában a kórházba, (de ezt bármelyik gyerekre igaz), ha műtik (pl. vakbél) vagy nagyobb fogászati beavatkozásnál kell előtte antibiotikummal kezelni, és ha megvágja magát komolyan. (AZAZ ARRA KELL ÜGYELNI, HOGY A VÉRBE KERÜLŐ ORGANIZMUSOK NE TUDJANAK A SZÍVBEN KÁRT OKOZNI, MERT A LYUK MIATT EGY PONTON A SZÍVBEN ELÉGGÉ KAVAROG A VÉR RÁADÁSUL ÁTÁRAMLIK A FÁRADT VÉR A FRISS FELÉ... A vérképében a májfunkciók tudnak romolni, mert a kicsit alacsonyabb oxigénszállítási kapacitás ott jelentkezik alegjobban.
Vegyetek olyan lapot, ami sípol, ha kihagy a lélegzete este, bár szerintem ez felelsleges, mivel szignifikáns összefüggés t nem találtak a két probléma között, ez inkább amolyan megnyugtató dolog.
Szerintem elsőre ennyi.
Ha több kell prvátban hajdu.attila.emba.kukac.gmail.com
van egy-két olyan tanács, amit itt nem osztanék meg, emiatt írjatok.