eolga Creative Commons License 2012.05.07 0 0 4363

(beszámoló folytatása)

 

Stazzo: echte kis szicíliai halászfalu. Teljesen turista puccoktól mentes hely, pont ez adta a varázsát. Van három utcácska (kis túlzással), ebből egy a tengerparti sétány, egy a fő út a legfontosabb üzletekkel, a harmadik a házak. Van egy főtér az elmaradhatatlan templommal háttérben az Etnával és a kikötő. Olyan pékség, ahol a pék közvetlenül a kemencéből veszi ki a pékárut és péklapáttal, lisztes kötényben szolgál ki! Olyan hentes, aminek a boltja gyönyörű csempedíszekkel van kitéve és olyan húsok, hogy rögtön kedvet kapsz egy kis otthon főzőcskéhez. Két élelmiszerbolt isteni finom olívabogyóval, sonkával, sajttal. Minden nagyon szicíliai! Az emberek bűbájúak. A tengerpartja fekete sziklás, ennek is van egy varázsa. A kikötőnél apró kavicsos, de a fekete színe miatt nem túl napozásra-fürdőzésre hívogató. Meleg szívvel ajánlom annak, aki szeretne turista sallangoktól mentesen lenni, pihenni, átvenni kicsit az Szicíliai életét. Viszont hosszú, fehér homokos tengerpartért ez nagyon rossz választás.

Elengedhetetlenen, hogy megemlítsem a falu központját, a Blue Bart. Ha csak leülsz itt egy félnapot, már sok mindent láttál Szicíliából. Ha ráadásul ez vasárnapra esik, akkor még inkább. Egy esettanulmány a hely, de ki ne hagyjátok! Minden 1,5€, isteniek a kávék, a sütik, a kapható egyszerűbb kaják. A tipikus szicíliai reggeli a GRANITA: különböző ízű jégkása  brióssal. A jégkásába tunkolják a brióst. Vagy a félbe vágott briósba kenik bele a jégkását! Megkóstoltuk. Hát izé bigyó, nekem nem ment a fagyi az édes péksütivel. De itt kóstoltuk meg az ARANCINi-T. Ez rizses húsos sajtos paradicsomos egyveleg körtére formázva és kisütve. Melegen ízletes volt, az olvadt sajttal finom volt. Vagy a IMPANATA, ami tészta töltve spenóttal, vagy sajttal, vagy sonkával, vagy gombával vagy darált hússal. Ezeket minden helyi helyen árulják.

Szintén nagyon helyi a FORNO Pizzéria. Kicsit szocreál hely, de finom pizzával, olcsó árakkal.

A szomszéd falu határában volt egy nagy bevásárlóközpont, CONFORAMA, amin belül az élelmiszerlánc neve IPER FAMILY. Nem volt túl puccos, de árulták kész salátákat, kész kajákat is és persze mindent baráti áron. 

Egy negatívumot írnék: az autópálya nem volt túl közel, 15 perc volt az Acireale-i lehajtó. Ezért mi többször használtuk az országutat, de az meg minden falu főterén áthaladt, iszonyú lassan lehetett haladni.

 

Főtér, a háttérben a havas Etna                                                kicsit messzebbről a Főtér

 

 

A mólóval védett belső öböl                                                          A fekete köves strand

 

 

 

Fekete sziklás part                                                                                   A móló

 

A híres Blue Bar leárnyékolt terasza

 

 (folyt a köv a kirándulásokkal)