Nem szoktam a topic-ban az MTSZ-el kapcsolatban írni, de ha már elkövettem az OFF-ot.
Azokat a közfeladatokat, melyeket az MTSZ lát el (így alakult), elláthatná egy állami szervezet is.
Pl. a turistautak karbantartását.
Tudom, nem tökéletes a példa, mert a megyei szervezetek a "végrehajtók", de gondolom, nekik sincs forrásuk.
Ha az MTSZ közfeladatot "vállal", akkor szereznie kell társadalmi támogatást, melynek csak egy "szelete" a szervezett turisták általi felajánlások, befizetések, stb.
Ha a társadalomnak fontos, akkor finanszírozni fogja.
Ebben vagy hiszünk, vagy várjuk a csodát.
Ha nincs finanszírozó, akkor azok, akiknek fontos az ügy, "alkalmazkodnak".
Azt hiszem, most épp ez történik.
Vannak speciális feladatok, pl. az érdekérvényesítés.
Mióta a vasúti kedvezményt eltörölték, a tagok nagy része elfordult a szervezettől, ezt tapasztat mondatja velem.
Speciális feladat a túramozgalmak szervezése, irányítása.
Amennyire én tudom, az OKT egyfajta "brand", biztosan vannak, akik azt gondolják, ebből lehet "pénzt csinálni".
Szerintem nem lehet, és nem is szabad!
Én 10 éve járom az utat (5 OKT, 1 RP-DDK és 1 AK), és sok-sok tapasztalatot szereztem.
Pl. megélhettem, hogy megszületett a TTT honlapján a fórum, és az is óriási eredmény, hogy van TUHU.
Szerintem fontos "elem" a topic, hiánypótló, és nem kerül pénzbe.
Azt hiszem, ha a kézfogás "eltűnik", akkor még kisebb lesz az esélye annak, hogy szövetségbe tömörüljenek azok, akik szeretik a természetet, és szeretnek túrázni.
A turizmus már akkor megosztott volt, amikor a rendszerváltozáskor megalakultak az "új" egyesületek.
Nem tapasztalok "közeledést".
Most, úgy néz ki, lesz egy ernyőszervezet.
Most esik az eső, de ha kisüt a Nap, akkor minek az ernyő?!