Miklós1
2012.05.02
|
|
0 0
68211
|
"Az amigdalin fehér színű por. Vízben és alkoholban jól, éterben alig oldódik.
A természetben is megtalálható ciántartalmú glikozid. Először a mandula (Prunus dulcis) magjából állították elő (amigdalé, ἀμυγδάλη görögül mandulát jelent), de megtalálható a sárgabarack, feketecseresznye, birs és sok más növény magjában és levelében.
Kénsav vagy az emulzin nevű enzim hatására benzaldehidre, hidrogén-cianidra és szőlőcukorra bomlik. A keserűmandula magjában található emulzin, ezért a mag összetörésekor szabad cianid is felszabadul."
Eddig a Wikipédia, ezen kívül még azt is hallottam, hogy a benzaldehidnek van marcipánszaga, amit mi érzünka pálinkában . Azt vártam volna, hogy a cianidot érezzük. |
Előzmény: foxrudi (68204)
|
|