Miklós1 Creative Commons License 2012.05.02 0 0 68211

"Az amigdalin fehér színű por. Vízben és alkoholban jól, éterben alig oldódik.

A természetben is megtalálható ciántartalmú glikozid. Először a mandula (Prunus dulcis) magjából állították elő (amigdalé, ἀμυγδάλη görögül mandulát jelent), de megtalálható a sárgabarack, feketecseresznye, birs és sok más növény magjában és levelében.

Kénsav vagy az emulzin nevű enzim hatására benzaldehidre, hidrogén-cianidra és szőlőcukorra bomlik. A keserűmandula magjában található emulzin, ezért a mag összetörésekor szabad cianid is felszabadul."

Eddig a Wikipédia, ezen kívül még azt is hallottam, hogy a benzaldehidnek van marcipánszaga, amit mi érzünka pálinkában . Azt vártam volna, hogy a cianidot érezzük.

Előzmény: foxrudi (68204)