Múzsla Creative Commons License 2012.04.27 0 0 121514

No igen... Ez adja a motivációt, hogy annyi év eltelte után újra elmenjek erre a - most jubileumi - rendezvényre. Nem lesz könnyű menet.

 

Ez nagyszerű! Remélem, hogy találkozunk!

 

Ha már történelem, akkor egy kis összefoglaló.

Az első Karancs-Medves 50-es 1993-ban volt. Számomra érdekesség, hogy akkor indultam első teljesítménytúrámon, de az nekem a 35-ös távon volt. (Nem is hallottam róla, hogy lesz ötvenes is, nem mintha azt választottam volna.) Így is nagyon kifáradtam, eléheztem...

Aztán 1995-ben indultam először az ötvenes távon és azóta 12 teljesítésnél tartok (MTB-vel).

 

Az első, nagy változás akkor következett be az útvonalban, amikor a székvölgyi bánya (újból) beindult. Ez azt jelentette, hogy az útvonalat mindíg egy kicsit északabbra kellett vezetni a bánya terjeszkedése miatt. Ezt eleinte meg lehett oldani a jelzések áthelyezésével, de később már annyira gyorsan mentek ezek a folyamatok, hogy csak a szalagozás segített. Végül azonban teljesen új nyomvonalra kellett helyezni a sárga sáv jelzést, mely már nem is érintette a Kotát. (Azóta a sárga jelzés visszakerült ide.)

 

A következő módosítás az volt, amikor a Bobonyér nevű részt ki kellett venni a járhatatlansága miatt. Ezen a részen nagyjából csak akkor jár(t) turista, ha a teljesítménytúra volt. Így mindíg óriási munkát jelentett a kitisztítása. Helyette bekerült a bárnai rész. Szilváskőpusztáról kellett leereszkedni Bárnába, majd a kohász-kék jelzésen át, visszatérni a sárga sávra.

 

Eleinte a szlovák rész annyi volt a túrában, hogy Somoskő várából át kellett sétálni a bazaltömlésekhez Szlovákiába. Később ez már úgy lett módosítva, hogy a Karancs után Sátoros faluba kellett átmenni és a Krúdy-forrás érintésével (a tanösvényen) kellett felmenni Somoskő várába, majd onnan visszatérni a magyar területre.

 

Sajnos idővel már nem lehetett megegyezni a szlovákokkal a (tanösvény) belépődíj rendezésén, ekkor került át az útvonal a Macskalyuki-bánya vidékére, megtartva így a szlovák kitérőt.

 

2008-ban a Gyalogtúrázók Országos Találkozója alatt volt megrendezve a túra, így a rajt/cél helye kikerült a Tóstrandhoz és így kimaradt a túra elejéről a pipis-hegyi hullmávasút, bekerült helyette a csodálatos Kercseg-lapos ill. a végén a Pécs-kőről Ponyi-puszta felé kellett átkötni a Dolinka helyett.

 

A múlt évben egy merészet gondolt az NMTBSZ és a túra útvonalát nagyban megváltoztatta. Az eleje megmaradt klasszikusan, ám Inászótól már ismét a Kota következett (piros jelzés), majd Somlya-tető - Zagyvapálfalva - Szánasalja - Baglyas - Károlyi volt az útvonal. 

 

Persze fentieken kívül is voltak apró jelzésáthelyezések (Nagy-Ortás, Dolinka...), így két egyforma KM50 talán nem is volt a 20 év alatt.

 

A rajt helyszínek is módsoulgattak. Hosszú időn át a Táncsics Mihály Szakközépiskola volt a bázis, majd egyszeri alkalommal a Tóstrand, utána következett a József Attila Művelődési Központ, majd pedig a most is helyet adó Galcsik fogadó.

 

Az új parkolási rendszer Salgótarjánban május 1-el indul, tehát senkit se zavarjanak meg az új - erre figyelmeztető - táblák.

 

Szép túrát mindenkinek!

 

 

Előzmény: Joeyline (121513)