karoly.ignac Creative Commons License 2012.04.19 0 0 1617

Bejön egy megmondóember a topikba és elmagyarázza az őstagoknak, hogy kisstílű pitiáner szarrágók, mert lejáratkor megkeresik a legjobb akciót (mondjuk 9% jelenleg) és nem hagyják a pénzüket 5%-on rohadni, mint ahogy az egy igazi uriembertől elvárható lenne... Eszem megáll komolyan.

 

1,

Nos én olyan vagyok aki napi 8 órát dolgozik a pénzéért, és ha már napi nyolc órát dolgoztam érte és nem költöm el az egészet hónap végére, akkor beleinvesztálom még azt a heti kettő órát ami ahhoz kell, hogy a pénzem reálértéken ne romoljon, hanem kicsit növekedjen is. Ez nekem átlagban kb heti kettő óra munka. És biztosan tudom, hogy az órabérem erre a heti kettő órára van legalább olyan magas mint a rendes állásom órabére, tehát nekem megéri.

 

2,

És hogy hogyan aránylik egymáshoz a 20M és a 20E? Ha hosszú évek távlatában mondjuk 2% reálhozamot tud termelni a pénzed (nem hiszem, hogy a jelenlegi kánaán a 2015J-vel sokáig tartana)

az akkor évi 400E vagyis havi kb 33E Ft. Szóval 20M-val tudsz 2% reálkamat mellett havi 33E-t kitermelni. Ha szerinted havi fix 20E forint ehhez képest bagatel tétel, az bizonyítvány a tudatlanságodról.

 

3,

Had ne te döntsd el, a számlatulajdonos helyett, hogy a likviditás fontos vagy sem. Lehetne annyi eszed, hogy ha már a bankbetét topikban vagy, akkor az embereknek itt valamiért fontos a likviditás. Esetleg a pénzre belátható időn belül (mondjuk 1-2-3 év) szükségük van. Másrészt nem feltételezném, hogy valaki a teljes vagyonát csak és kizárólag bankbetétben tartja. Itt most arról a részről beszélünk ami betétben van. 20M nem egy olyan összeg ami nem lehet bankbetétben.

 

4,

Igen a prémium államkötvény+TBSZ a bankbetét egy jobb alternatívája, de csak abban az esetben, ha tutira nem kell a pénz mondjuk 1,5-2 évig. Egyébként nem egyértelmű a reláció.

 

 

KI