zlota Creative Commons License 2012.04.18 0 0 31

Egy kis érdekesség amiből az -is- kiderül amit sokan sejtettünk:Az hogy télen a napfény, talaj és egyebek hiánya miatt igenis más íz és vitamintartalom található a növénykeben:

 

"A mostani fóliás termékekben a vitamin is kevesebb

Hiába biztonságosak, ízvilágban és tápanyagtartalomban a most kapható üvegházi termékek elmaradnak nemcsak a szabadföldi zöldségektől, hanem a nyári fóliás termékektől is.

"Az üvegházi zöldségek tavasz közepéig nem rendelkeznek akkora tápértékkel, mint májustól. Ennek nem az az oka, hogy importból származik az adott a termék, vagy hogy esetleg vízkultúrás eljárásban termelték, hanem az, hogy a fényviszonyok ilyenkor még gyengébbek. Télen egy üvegházi paprika C-vitamin-tartalma alig 40-50 mg, ugyanez a nyári, szintén üvegházban termett paprikánál 150 mg körül van. A most kapható üvegházi termékeknek nagyobb a víztartalma és alacsonyabb a szárazanyagtartalma, mint a májusiaknak" - mondta el az [origo]-nak dr. Terbe István, a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karának egyetemi tanára.

Ahhoz is napsütésre van szükség, hogy egy zöldség, gyümölcs ízvilága a maga teljességében beérjen. Ezért a NÉBIH elnökhelyettese azt javasolja a kismamáknak, hogy várjanak még egy hónapot az eperrel, és a gyermeknek a sokkal ízletesebb szabadföldi gyümölcsöt adják majd."

 

http://www.origo.hu/egeszseg/20120413-aki-izekre-vagyik-meg-var-egy-honapot-az-eperrel.html

 

Számomra ismét a szabadföldi, illetve üvegházas, fóliás felé billenti a mérleget.legfontosabb megjegyezni,hogy mindennek megvan az ideje.Játszani lehet vele pár hetet hónapot, de fél évvel elcsúsztatva megváltoznak a paraméterei...