Tinman Creative Commons License 2012.04.17 0 0 1176

A kiváltó ok kezelés időpontja olyan szempontból fontos lehet hogyha gyorsan sikerül normalizálni az agy felé menő impulzusokat akkor nincs ideje kiépülnie az önfenntartó idegpályáknak.

Egyedi zajártalom+tartós halláscsökkenés szvsz=hallószőr elhalás/sérülés. A különböző hangfrekvenciákra különböző hosszúságú hallószőrök stimulálódnak. Néhány kép az ép/sérült corti-szervről:

http://www.dontlosethemusic.co.nz/protectyourhearing/

Sajna a hallószőr az nem/minimálisan regeneratív...

Azonban a zúgás már az agyadban van (akkor is zúg amikor teljes csendben nem kap impulzusokat, vagy akkor is ha átvágják a hallóideget ). Érdekes módszer lehet a kutyaharapást szőrével:

 

http://enthouse.blog.hu/tags/f%C3%BClz%C3%BAg%C3%A1s

a tartós fülzúgást nagyon sok (a legtöbb?) esetben már nem belsőfül vagy hallóideg eredetűnek tartjuk. Sokkal inkább az agy plaszticitása miatt létrejött központi idegrendszeri eltérések, rossz idegi kapcsolatok tarthatják fenn, erre egyre több jel mutat. Nemrég a Nature-ben publikáltak újabb bizonyítékokat texasi agykutatók ebben a témában. Patkányokban sikerült elnyomniuk a tinnitust úgy, hogy intenzív zajhatásnak, és ezzel egy időben nervus vagus (10-es agyideg, a "bolygóideg") ingerlésnek vetették alá őket. Úgy tűnik, hogy ez a kettős inger elég volt, hogy újraszervezze a hallópálya fülzúgásért felelős részét, vagy legalábbis felülvezérelje azt.

 

Én korábban tapasztaltam hogy közepes zaj(porszívó,fúrógép) 1-2 percre felerősítette a sípolást, majd alacsonyabb szintre csillapodott, de persze igazán komoly zajnak nem mertem kitenni magam.