Creativus Creative Commons License 2012.04.14 0 0 314

Talán kissé bizarr gondolat (és emlékeztet a Hoyle féle "méretek zsugorodnak" elméletre), de a vöröseltolódás mögött nem állhat az a jelenség, hogy valójában - ha lassan is - a fény sebessége növekszik?

 

A régebbi fény - az idő múlásával - ahogy hozzánk elérkezik, ugyanakkora szakaszon a megszámlálható periódusok száma kisebb lesz a sebessége növekedtével, tehát a hullámhossz nagyobb (a frekvencia kisebb). Fotonként a fény tehát "öregszik", és egyre kisebb tömegűvé válik.

 

Mi erről azért nem szerezhetünk tudomást, mert az idő múlásával az időegységünk is változik, és az minden esetben a változatlannak hitt fénysebességből következik. Ez - ha jól látom át - az időegységek folyamatos csökkenését okozza (szintén nagyon lassan), és a múltba menve a folyamatok a maihoz képest egyre lassabban mentek végbe. Az ősrobbanás pillanatában a mai időváltozáshoz képest a folyamatok olyan lassan zajlottak le, hogy a kezdőpillanat mint szingularitás valójában megkérdőjelezhető! Nem volt kezdőpillanat, csak visszafelé haladva egyre lassabban múló idő. Ma is ezt tapasztaljuk - csak relativisztikus értelemben - a fekete lyukak felé haladó részecskéknél, azaz ahogy egyre közelebb érnek, és növekszik a sebességük, az idő egyre inkább lelassul - a megfigyelésünk szerint.

 

Lehet, hogy van valamiféle fizikai jelenség amivel ez az elmélet cáfolható, de pillanatnyilag nem látom teljesen át. Nem tudom, hogy nektek van-e valamilyen ötletetek erre vonatkozólag?