agicza Creative Commons License 2012.04.09 0 0 4450

Persze, hogy komolyan kérdeztem! :) Legalább annyira, mint amilyen komolyan írtál rá... :D

 

"belátom, nem lehet minden kezdő szemmel is érthető, de jöttek a kérdések - milyen föld, mi az, hogy savanyú, mi az, hogy erdei talaj, hány centi kell, aztán, ha már megvan, minek azt felrotálni,"

 

Vagyis érdemes lenne néha foglalkozni a legalapvetőbb kérdésekkel is, pl. azzal, amiből egy kert kiindul... Ez anno nekem is jól jött volna, sok későbbi fejfájástól megkímélt volna, ha van egy jótét lélek, aki ezt elmondja és nem saját bőrön kell végigjárni a gyakorlati iskolát. 

 

"kellett volna nekem olyan, hogy mi mehet rézsűre, miféle növénycsoportok kerülhetnek árnyékba, nagyon napra sík területre, rézsűre árnyékba..."

 

Vagyis középfokú növényismeret, helyből két méterre a mélyvízbe, úgy tanul az ember úszni- :D

 

"Ültetek (pl) japán keserűfüvet"

 

Tarka verzióját minden további nélkül, sőt! Fallopia japonica 'Variegata': http://davesgarden.com/guides/pf/go/57523/

 

"persze nagyon dús, virágos-illatos buja növényzetet akarok azonnal:)"

 

Sőt, ha lehet, ugyanezt decemberben is produkálja a kert... :D

 

"egy átlagos újságban nekem kevés a hasznosítható információ (hajrá topikok:)"

 

Vagy pedig annyira specifikusak, amivel a kezdő egyáltalán nem tud mit kezdeni... Főzőcskézős szaklapokhoz meg netes bugyrokhoz hasonlítható a probléma, ahol az megy, a rákkrémlevest aszalt szilva habbal hogy kell tálálni ahelyett, hogy a kezdőknek megmondanák, mikor szép a rántás színe és a blansírozást eszik-e vagy isszák... 

 

Igaz, itt is néha mennek eszmefuttatások nüansznyi kérdésekről, de sztem még senki nem fordult el fanyalogva, amikor a kezdő aziránt érdeklődött, hogy hova tegye a növényét, napra vagy árnyékba, vagy mivel mit ültessen...

Előzmény: szuszetti (4448)