robida Creative Commons License 2012.04.09 0 0 4449

Jól értem,  a két  kutya miatt nincs semmi a kertedben? Jó lett volna, ha írod, mekkora ez a terület, na mindegy.

 

Az szinte biztos, főleg így az elején, hogy  az apró-cseprő entyem  pentyem növényekről lemondhatsz.Ha nagy az udvar, akkor jöhetnek a nagyobbacska fák, bokrok, ha kicsi,  akkor kisebbecske fák és bokrok.

 

Aztán körülhatárolunk mindent. Mindent, de mindent. Azzal, ami van. Innentől ne dobálj el ágakat, mert kell az a növények köré. Tudom nem szép látvány, de a kopár udvar sokkal rondább.

 

Tizenéve, mikor elkezdtem kertészkedni, rögtön kutyát is vettünk a kerthez, nagyképű városiak, se a kerthez, se a kutyához nem értettünk, de mindegy. Emlészem, rendeltem 20 tő rózsát, Milrose, még  erre is emlékszem, sövényt akartam belőle. Maradt belőle 6 tő, a többit szétrágta a kutya. Minden reggel kiásta őket, hiába szidtam, csaptam rá, nem érdekelte.

Akkor gondoltam egy nagyot, méghogy nekem nem lesz kertem a kutya miatt? Na ne már! Onnantól úgy ültettem, hogy körbevettem őket. Úgy körbetűzdeltem, hogy nem tudott közel menni hozzájuk pl. lepisilni, macerás lett volna arra közlekedni stb. Volt ahova marha nagy köveket tettem. Mire a növények megnőnek, a kutyusok megszokják, hogy nem szabad őket bántani.  Aztán persze nevelni is próbáltam, Több-kevesebb sikerrel.

A golden retriever volt a legokosabb kutyánk, azt mindenre meg lehetett tanítani.

 

Füvesítés: Azt a részt, amit füvesen szeretnél látni, szintén kerítsd el. Az első év lesz macerás, de hát a kertészkedés  egyébként is türelemjáték. Azért figyeld meg, merre van  az útvonuluk, mert oda sem növényt, sem füvet nem érdemes telepíteni. Oda utat csinálj.

 

Sok sikert!

Előzmény: lavanda (4445)