szuszetti Creative Commons License 2012.04.09 0 0 4448

Huh, komolyan kérdezed? :))

Tudni kell rólam, hogy érdeklődésem ugyan van, de nem veszem folyamatosan egyik lapot sem - illetve folyamatosan veszek lapokat, de többnyire azt, ami szembejön a benzinkúton aktuálisan.

A most belinikelt elemzés után megvettem két újságot, egyik random (Csodakert), másik a Meglepetés kertes újságja. Utóbbi tényleg meglepetés volt, mert van számomra is hasznos dolog benne.

 

Lakótelepen nőttem fel, aztán tizenéve egy tujás-füves kertbe költöztünk. Ott a napi fenntartás volt meg, aztán a vaddisznővá nőtt erdő fékentartása.

Aztán jött a mostani steril környezet - és a kérdések. OK, belátom, nem lehet minden kezdő szemmel is érthető, de jöttek a kérdések - milyen föld, mi az, hogy savanyú, mi az, hogy erdei talaj, hány centi kell, aztán, ha már megvan, minek azt felrotálni, hiszen olyan szép porhanyós:) - tehát a talajválasztás.

 

Most gyomtalanítanom kell - de minek, mikor nincs is gyom? Meg hogyan is? Gialkáig eljutottam - de csak három tarackcsomóm van, a többi...?

 

Aztán kellett volna nekem olyan, hogy mi mehet rézsűre, miféle növénycsoportok kerülhetnek árnyékba, nagyon napra sík területre, rézsűre árnyékba...Ami nekem gond itt a topikokban az az, hogy beszerzési helyem határozza meg a növényeket és ha egy latinneves fácskát megszeretek, csak marad a sóvárgás...

 

Amit viszont itt megkapok, de nem olvastam az a kezdő kertész baklövései fejezet - nem hengereltem, hupás a fű, ültetek sok gyümölcsfát (az eccerű és szeretem a cseresznyét-barackot), de ki fogja pl permetezni, metszeni? Ültetek (pl) japán keserűfüvet, mert_az_szép a szomszéd utcában, de itt tudtam meg, hogy vadmalac az is, nem kéne erőltetnem...és megint az, hogy tudnom kell most, miféle növényt választok és nem szabad olyat, ami nagyon "munkás". Hogy a lilaakác lebont minden faszerkezetet, hogy a borostyánt fentről lógassam, úgy kevésbé bontja majd a vakolatot...Hogy miben szempont a mászó gyerek, hogy mi legyen, ha az egyszercsak megnő és focizni fog, hogy mi van, ha kutyám van és a többi...

 

Most tudom, hogy nem lesz időm az aktuális kertészkedős időben...de persze nagyon dús, virágos-illatos buja növényzetet akarok azonnal:)

 

Most az információimat az itteni topikokból szerzem be és a növények kiválasztása pluszban a weboldalak kategorizáló keresőivel történik (maaaajd).

 

AMúgy a mostani Meglepetésben van sok hasznos infó, pont a fentiekről is. De eddig ezt nem vettem.

Nem tudom, ez igaz-e minden számára.

 

A fenti kérdésekre persze megtaláltam már a válaszokat, de egy átlagos újságban nekem kevés a hasznosítható információ (hajrá topikok:) ).

Előzmény: agicza (4442)