Törölt nick Creative Commons License 2012.04.04 0 0 23

később érzékel, nem tud mértéket tartani, vagy csak nehezen.”

 

Végülis a legtöbb dologgal így vagyok-voltam, nem csak az alkohollal.

Még nem jó, még nem jó, hűűű már nem jó!

A szenvedélybetegség szvsz egyfajta diszpozofóbia, azaz kóros birtoklási kényszer. Gondolom, kompenzáció gyanánt.

Az, hogy az ikrek mindkét tagja függő lett, avagy egyik sem, annyira nem csoda, hiszen ha ugyanabban a környezetben nőttek föl, akkor valószínűleg pont ugyanazokat az ingereket is kapták.

Egy ilyen kutatás esetében tisztán a genetikára alapozni csak akkor lehetne, ha egymástól teljesen elszakított ikrekkel csinálnák a kísérletet. Mindamellett tényleg vannak a dolognak genetikai okai is. Részint magát a függést is elősegítheti egy gén hiba, bár az csak hajlamosít rá, hogy valódi függés legyen ahhoz mindenképpen kell az ember illetve az alább vázolt körülmények.

Ami érdekes, hogy ezen kívül van egy másik genetikai befolyásoló is, de ez már nem a függőségre, hanem kimondottan az alkohol általi függőségre van hatással. Létezik egy gén, ami az alkohol lebontására van hatással. Ha jól tévedek, az ázsiai emberek mintegy negyedének, és a többi rasz egy részének is van egy olyan defektje, hogy hiányzik a szervezetükből az alkohol bomlástermékének az etil acetátnak a továbbontásának a képessége. És ez az etil acetát az, amitől másnaposak vagyunk. Ki minél gyorsabban szabadul tőle, annál kevésbé beteg. Hát ők nagyon betegek. Volt egy kollégám aki szvsz ilyen volt. Képzeljetek el egy nagy darab embert, aki egy pohárka (2dl) 3%-os sörtöl matt részeg lesz. Talán nem meglepő, hogy ezért soha nem is ivott. Az ilyen emberek gyakorlatilag soha nem lesznek alkoholisták, míg aki nagyon bírja, az meglehetősen veszélyeztetett.