murmucbacsi Creative Commons License 2012.04.04 0 0 3838

Szia!

 

Most csak a villanymotor témára van időm: ha árnyékolt pólusú motort keresel, a legtöbb asztali és álló ventilátorban ilyen van, valamint a hordozható kis 1-2 kW-os fűtőkészülékekben találsz még ilyen megoldást. Ezeket mind lehet fűtés nélkül is üzemeltetni így máris van egy alkalmas motor a kísérletezéshez. Olyat tudnék én is küldeni, amiről letört a ventilátor, de terhelés nélkül fals eredményt ad.

 

Nálam a PWM alapú szabályozó ment jobban, de ennek volt csúnya hangja. Amit Te javasoltál, azzal a kapcsolással melegedett a motor, viszont egészen jó hangja volt. De ez még nem jelent semmit, mert egy-egy kísérletből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, több motorral ki kell ezeket a dolgokat próbálni. Ha többen csináljuk, több tapasztalat gyűlik össze, meg talán rövidebb ideig is tart.

 

Az, hogy a folyamatos hajtású csigára még nincs korrekt szabályozó nem gond, majd lesz. Amint valaki épít ilyet, megjelenik hozzá a pontos szabályozás igénye is és előbb-utóbb erre is lesz megoldás. Aztán a később építő kollégák eldönthetik, hogy nekik melyik megoldás a jobb.

Előzmény: Totya3 (3837)