Astrojan Creative Commons License 2012.04.01 0 0 62028
"Minden GPS valami ilyesmit csinál.." Nagyon jol megfogtad a lenyeget, valami ilyesmit csinal. Ilyesvalamit. Valami hasonlot.

Tudod hol vannak a GPS muholdak? Nem tudod. Van egyfajta szamolasod, mert neked centimeter pontosan kell ismerned a muholdak pillanatnyi helyzetet. Csak ezutan kovetkezik a lesugarzott jel, ami NEM a GPS atomora abszolut allasa hanem egy olyan jel amit ugy igazitanak, hogy az maximalisan pontos foldi helymeghatarozast tegyen lehetove tablazatokkal, korreciokkal. Szamitogepes program gyurja ossze a lesugarzott jelet, alkalmassa teve a foldi vevo helymeghatarozo keszulekek meghajtasara.

A muholdak poziciojat einsteini modon szamolod es a lesugarzott jelet is einsteini modon szamolod es vegulis megelegedesunkre szolgalo eredmenyt kapsz. De ez nem jelenti azt, hogy a muholdak tenyleg ott vannak ahova szamolod oket. Folytonos korrekciokat kuldenek fel nehany masodpercenkent, ezert nem igaz, hogy a GPS mukodese kizarja az eterszel fujasat.

Melyik csillagaszati megfigyelesre gondolsz ami megfelelo pontossagot erhet el az egyiranyu fenysebesseg meresehez? Az egitestek helyzetere mindig pont ott szamitasz ahol latod oket. A Nap melletti elhajlast is csak azert veszed eszre mert a Napot mindig mas csillagkepben latod. A csillagok pozicioja az eterszelhez kepest soha nem valtozik, ahhoz el kellene menned a Vilagegyetem egy masik sarkaban levo galaxisba es meg akkor sem mindegy, hogy melyikbe.

Előzmény: ivivan (62027)