murmucbacsi Creative Commons License 2012.03.31 0 0 3819

Szia!

 

Jó lett az összefoglaló amit írtál, tetszik.

Jöhet a többi is, ha majd lesz időd rá!

 

Sajnos én nem tudok most pozitív fejleményekről beszámolni. :-(

Megépítettem a motor fordulatszám szabályozót, de nem igazán működik jól.

 

Maga a vezérlő áramkör a 2db 555-ös IC-vel szépen ketyeg, viszont a motor elég rosszul viseli ezt a fajta meghajtást.

Meglehetősen melegszik, valamint megmaradt itt is a fordulatszám 10-20%-os libegése. A hangja ugyan sokkal szebb,
de ez most nem vigasztal. Két este szórakoztam vele, próbáltam az alkatrészek cseréjével az idők arányait többféleképpen belőni, de a motornak egyik sem tetszett.

 

Az előző, PWM-es megoldással talán jobb volt, de igazából azzal sem ment olyan szinten, hogy javasolni tudnám olyan helyre, ahol tüzet kell szabályozni vele.

Kevésbé precízebb és biztonság szempontjából nem kritikus alkalmazásra esetleg lehet használni ezt a fajta fordulatszám szabályozást.

 

Szóval nem találtuk fel a spanyolviaszt, de tapasztalatszerzésnek mindenképp jó volt.

 

A meghajtó áramkör ez volt: Link

 

Más.

 

Kósza gondolatként felmerült bennem, hogy mi lenne, ha a csigát nem szakaszosan hajtanánk, hanem -nagyon lassú fordulaton- folyamatosan menne, és így a fordulatával arányosan lehetne szabályozni a teljesítményt. A meghajtását megfelelő áttétellel egy pár wattos egyenáramó motor is ellátná, aminek könnyű a fordulatszámát szabályozni. (Autó ablaktörlőmotor negyedgázon.)  Így talán a hagyományos felépítésű fejeknél elkerülhető lenne az anyag betemetődése beadagoláskor, még talán a szabályozás is egyszerűbbé válik, mert kevesebb időalapú dolgot kell figyelni, no meg a visszaégéssel sincs gond mindaddig, amíg a csiga forog.

 

Persze még minden tekintetben nem rágtam át magam a dolgon, néhányat majd alszom rá, addig is szívesen veszem a véleményeteket az elgondolásról.

 

Előzmény: Totya3 (3818)