BeNZiN Creative Commons License 2012.03.29 0 0 16610

Van egy baskír monda a magyarokról, legalábbis egy magyar faluról baskíriában.

 

Így szól :

 

400 vagy több évvel ezelőtt, Sait batyr úgy döntött, hogy elveszi Amir biy lányát az Usergen törzsből, de Amir nem akarta a lányát hozzáadni.

Ekkor Sain a biy szállásához vonult népes seregével, de Kotor az Uthargan harcos legyőzte őket.

De Sain nem adta fel és újra az Utharganok ellen vonult, ezúttal győzedelmeskedett és az Uthargan törzs két részre vált. Egyik részük az Urál mögé ment lakni, míg más részük nyugatra a Koryatmath nevű faluba.

 

Azon a területen Koryatmas-ban magyarok éltek. Az Utharganok a magyarok közé költöztek. Napjainkban 70 család vallja magát a magyarok leszármazottjának Koryatmath környékén.

Az Uthargan törzset az az ember vezette ide akit Sagadatkirey-nek neveznek, ő Seatgali fia volt. Ideérkezésükkor Koryatmath-t a Yabalakly nevű település lakói lakták. Ők a Dim völgyéből települtek ide. A yabalakok athaba bashkortok. A folyót (dim) koryatmath-nak is nevezik. Yabalaklyban élt egy tehetséges vadász, Mukhamatwali nevű. Madarakra és vadakra vadászott. Egy nap fekete kakasokra vadászott. Ahogy a fekete kakasok megszokták a vadász ügyességét elbújtak előle, és innentől egyet se tudott elejteni közülük. Ezért nevezik a falut Koryatmath-nak, ami azt jelenti : "egy fekete kakas se fog az utadba kerülni"

 

 

Egyelőre nem tudtam sem koryatmath-t megtalálni, se a Dim völgyet (folyót), se yabalak-ot modern térképeken.

Előzmény: abani (16606)