Totya3 Creative Commons License 2012.03.29 0 0 3817

Szia!

A programmal kapcsolatos kérdésekre elküldöm az eddigi próbálkozásaimat, mert itt hosszú lenne. Írj egy levelet, válaszban küldöm. Készül a leírás bővítése is, amiben áramköri illesztésről is lesz szó, ha minden igaz, de nem volt időm még rá rendesen...

 

Ha jól értelmeztem, akkor 10V kimeneti PWM jelet ad a PLC. Elvileg ez meg tud hajtani egy FET-et 100ohm-on keresztül 16KHz körül, bár nem néztem még, hogy a kimeneti frekit hogyan lehet beállítani, biztosan be lehet(megnézem majd). Ha a FET-et hűtöd egy kis bordával, akkor tuti elbír 10A-t, akkor is, ha nem tökéletes a meghajtása!

 

Hőelemeket lehet használni, csak kell egy 0...10V-os átalakító áramkör, vagy 4.20mA-es átalakító pogácsa. A pogácsa drága, az áramkört viszont meg kell építeni... Az oldalamon linkelt áramköri rajzon láthatsz erősítőket a hőelemre. Ezek kimenetét tovább kell erősíteni még egy fokozattal, hogy 10V-os jelet kapj mondjuk 500°C-nál. Olyan OPA kell a második fokozathoz, aminek a tápja 15V-os, hogy a 10V-ot elő tudja állítani a kimenetén. A kalibrációt a PLC néhány matek moduljában lehet megoldani. Nem kell törekedni halál pontosságra, mert nem kritikus, hogy 150, vagy 154°C a valós hőfok! Valójában a kompenzáció is elmaradhatna, de ott nagyobb hibák is lehetnének, ezért hőelem esetében szükséges egy hidegpont hőmérő, aminek a hőfok értékét ki kell vonni a hőelem nyers értékéből. Ide akár egy KTY is megfelel, vagy valamilyen NTC, de ennek jelét is erősíteni kell a bemenethez.

Lehet, hogy érdemesebb lenne pt100, vagy pt1000 hőmérőt használni, ahhoz nem kell ilyen kompenzáció. Fémtokosok között vannak 500°C-t elviselő példányok, azok elegendőek. Ez egy ilyen, de láttam már olcsóbban is! http://www.hqelektronik.hu/info/hu/pt100.html 

Ugyanolyan erősítők kellenek hozzájuk, mint a hőelemhez, csak kicsit más kapcsolásban. Illetve ehhez is vannak átalakító pogácsák (MTR 10R). http://www.orbital_tar1.tvn.hu/plc/APBIsmertet_V05Email.pdf  Ezek 4..20mA-t adnak ki, amit egy 500ohm-os ellenálláson keresztül kell megmérni, ahol 2..10V keletkezik, ezt kell megmérni, kalibrálni, kész.

Vannak 0..10V-osak is, érdemes keresgélni, érdeklődni!

http://www.oemautomatic.hu/TERMEKEK/Elektronika/Vezerlszekrenyek_elemei/Programozhato_es_kommunikacios_egysegek/CROUZET_Millenium_3_hmerseklet_jelatalakito/611413-544119.html A 88950155 számú K hőelemhez való például! Figyelni kell a hőfoktartományokra!

 

A felbontási kérdés nem ennél a PLC-nél okozott gondot. 10bit 1024 felé osztja a 10V-ot, ami ~0,01V. Ez azt jelenti, hogy a felbontás max 500°C esetén  ~0,5°C. Ez a füsthöz bőven elegendő, igazából 1°C felbontás is az.

 

Az oldalamon írtam a szabályzó körökről. Érdemes abból kiindulnod, nem a részletekből, amit itt írtam. Mindegyik PID körnél szükséges a korlátozás. A szoba PID kimenete a víz alapjele!

 

Messze nem közelítettem meg a 320 blokkot, de az is igaz, hogy a teljes kört nem állítottam össze, csak a részeket, de bele kell férjen minden!

Előzmény: Peticilin (3816)