Mr Spock Creative Commons License 2012.03.24 0 0 13399

A magyar kórházi gyakorlatra jellemző, hogy korábbi császármetszéssel végződő szülés esetén a következőszülésnél már szinte automatikusan alkalmazza ezt az amúgy életmentő

műtétet.

 

A 90-es evekben, amikor (legalabbis USA-ban) gyorsan emelkedett a csaszaros szulesek szazaleka, az ACOG (American College of Obstetricians and Gynecologists) ajanlotta, hogy a szuleszek hasznaljak az un. VBAC-et (vaginal birth after cesarean section, vagyis huvelyi szules csaszar utan). A statisztikak gyanusak voltak, hiszen ACOG maga elismerte, hogy a mehrepedes komplikacioja 0.5-1% kozott van. Es ha az megtortenik, a baba elhalalozasanak a valoszinusege 30% felett van. Az anyai halalozas is emelkedett. Na de, a tenyleg szomoru csaszar aránnyal valamit probaltak csinalni.

 

Szoval kezdett terjedni a VBAC, en is csatlakoztam. Na de......jottek azok az esetek amikor megprobaltam a VBAC-et, de nem ment, mert a mama medenceje tenyleg hatarertek volt, vagy más okok, es csaszar lett belole. Az elso esetnel csak nagyon gyanusan neztem. A masodik-harmadiknal már egy picit meg voltam ijedve. Mitol? Attol, hogy mehfal, az elozo csaszar heg helyen ugy el volt vekonyodva, hogy majdnem lehetett a babát latni. Tehat ezekben az esetekben, ha varok mondjuk még egy orat, a mehrepedes bekovetkezett volna.

Szerencsere egyik esetemben sem kovetkezett be, de hamarosan egy masik helyre koltoztem ahol a korhaz már betiltotta a VBAC-et, tehat nem nekem kelletr hataroznom. hogy vallalom-e vagy sem.

 

 

 

 

Előzmény: hgyi (13397)