hgyi Creative Commons License 2012.03.24 0 0 13397

"Az otthonszülést választó nők csalódottak az egészségügyi rendszerben, és nem sok bizodalmuk van az intézményes magyar szülészeti gyakorlatban – ez derül ki a kutatás során adott válaszokból. Az otthonszülés választásában ezért nagy szerepet játszanak a kórházi ellátással és a szülés levezetésének kórházi módjával kapcsolatos ellenérzések. A nők közel felének voltak előzetesen rossz tapasztalatai a kórházakkal.

Az otthonszülés során alkalmazott bábai modell a kórházi protokolltól gyökeresen eltérő. Az otthonszülésnél hangsúlyos elem, hogy a vajúdás és szülés menetébe normális esetben nem kell beavatkozni. A kórházi szülésnél ezzel szemben az orvosok az esetek többségében számos olyan fogást alkalmaznak, ami felgyorsítja a szülést, így pl az oxitocin adagolása, a méhszáj kézzel való tágítása, a kitolási szakaszban hasra gyakorolt nyomás, vagy akár a gátmetszés. A bábai modell vitatja ezek szükségességét és rutinszerű alkalmazását. A nők 90 százaléka többek között azért választotta az otthonszülést, mert tartott ezektől az orvosi beavatkozásoktól.

 

A magyar kórházi gyakorlatra jellemző, hogy korábbi császármetszéssel végződő szülés esetén a következőszülésnél már szinte automatikusan alkalmazza ezt az amúgy életmentő

műtétet. Magyarországon a császármetszések aránya 2006 óta növekvő tendenciát mutat, 2009-ben az országos átlag 32 százalék volt, szemben a WHO 15 százalékos ajánlásával. Ugyanebben az évben ráadásul a kórházak 46 százaléka (33 kórház) esetében a császármetszések aránya meghaladta az országos átlagot is. A nők 7,1 százaléka ezt a beavatkozást akarta többek között elkerülni, amikor az intézményen kívüli szülést választotta."

 

értem.

és mit takar a háborítatlan szülés kifejezés?

Előzmény: Dogfüggő (13394)