Aurora502 Creative Commons License 2012.03.17 0 0 461

Szia!

 

"1. A Higgs mező mindent betöltő skalár tér. Intenzitása mindenhol ugyanakkora.
Ott is jelen van, ahol az ősrobbanás hatása, se anyag, se energia nem érhetett még el.
Mondjuk 1000 milliárd fényévre is, feltéve hogy ott létezik egyáltalán tér."

 

én is így gondolom

 

"2. Ennek ellenére a Higgs mező nem maga a tér."

 

A Higgs mező nem a 3D-os geometriai tér. Hanem régebbi időkben a mező helyett az erőtér, tér kifejezést használták, de ez igazából mezőt jelent.

 

"3. A Higgs bozonok hozzák létre."

 

Igen, a Higgs bozonok a kvantumjai. Vagyis ugyanúgy a Higgs mező(tér) kvantuma, ahogy az elektromágneses mező(tér) kvantuma a foton.

 

"4. A Higgs mező nem a Higgs bozonok sztochasztikus felhője. Tehát nem "szabad" és "részecskékhez kötött" Higgs bozonok kölcsönhatása."

 

 A Higgs mezőhőz a Higgs bozon úgy viszonyul, mint az elektromágneses mezőhőz a foton viszonyul. Félklasszikus szemléletben, az elektromágneses mezőt is fotonok összességének, gázának lehet tekinteni. Ugyanígy a Higgs mezőt is a Higgs bozonok gázának tekinteni.

 

 

"5. A Higgs mező és a Higgs bozonok a tömeg mint jelenség legmélyebb magyarázata, amennyiben a tömeg a Higgs bozonnak a kölcsönhatása a Higgs mezővel."

 

A Higgs bozon tömegét nem tudják Higgs mechanizmussal magyarázni. Nem önmaga okozza, itt a tömeg oka megmagyarázatlan. Viszont a Higgs bozonon kívűl az összes részecskének a Higgs bozonnal való kölcsönhatás generálja a tömeget.

 

"6. Ilyen értelemben a Higgs bozonnak sincs tömege, csak az ő viselkedése okozza a tömegszerű megnyilvánulásokat."

Van tömege. De azt nem tudják, hogy pontosan mennyi, és hogy mi generálja.

 

"7. Azok a részecskék, amik tömeggel rendelkeznek, azok egy vagy több Higgs bozont tartalmaznak (vagy azokhoz kötödnek valamilyen más módon?)"

 

Igen.

 

"8. A kölcsönhatás sajátja, hogy megmagyarázza a tömeggel kapcsolatos jelenségeket, gyorsítást, lassítást. egyenes vonalú egyenletes mozgást, gravitációt, relatívisztikus tömegnövekedést. De ezt földi halandónak emészthetetlen matematika formájában."

 

 A Standard Modell ezen alapul. Nem vészes a matematikája. Csak a tömegtagokat kölcsönhatási taggá átdefinálják. És a tömegparaméterek helyett, Higgs-bozonnal való csatolási állandó paraméterek lesz az új ismeretlenek, amik viszonyát egy Standard Modellen túli elméletnek kell leírnia.

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: ZorróAszter (460)