Igyekszem véglegesen kijelentkezni Magyarországról, majd alkalom adtán állampolgárságot is válltani. Addig meg nem megyek haza amíg megvan a lakcímkártyám.
Eleve az egész módszer nagyon büzlik. Egy ideig én is magyar rendszámmal jártam Ausztriában, mert szezonokban dolgoztam csak itt. Mikor végleg ideköltöztem, elkezdett foglalkoztatni a téma. Mivel egy autópályabenzinkúton dolgoztam akkoriban, az odajáró rendöröket faggattam, hogyan is van, ki ellenöriz ilyen dolgokat. Mondták, hogy a rendörségnek semmi köze hozzá, hogy egy autón milyen rendszám van, és ki vezeti. A soförnek legyen jogosítványa, a kocsinak meg forgalmija és müszakija. Ezután a parkolóban kamionokat ellenörzö vámosokat kérdeztem, ök is azt mondták, hogy ök ilyennel nem foglalkoznak, de utánajárnak a kedvemért.
Így is volt. Kideritették, hogy Ausztriában az Adóhivatal foglakozik ezzel. Adatbázisokból keresik ki azokat akik külföldi állampolgárok, itt élnek és dolgoznak, de nincs a nevükön (vagy közvetlen hozzátartozó nevén) gépjármü és ezeknél tartanak szúrópróbaszerü ellenörzéseket. Vagyis nem erre teljesen alkalmatlan mezei rendörökkel végeztetik el a munkát, hanem profin, bizonyítva az adócsalást cselekednek.