Antisystem Creative Commons License 2012.03.14 0 0 13229

Logikusnak hangzik, na dehat akkor miert nem hasznalnak adrenalint tokolitikumnak?

Mert ugyebar egyik tokolitikum sem abszolut ami jelenleg hasznalatban van.

 

Nézd, erre az egyik választ tudom, a másikat csak sejtem:)

Ugye a nyilvánvalóbbik válasz az úgy hangzik, hogy az adrenalin az nem szelektív béta-agonista, tehát a szív és érrendszer béta1 receptorain is hat, nem csak a hörgők és uterus béta2 receptorain (mint pl. a két említett szintetikus katekolamin, a terbutalin meg a fenoterol). Ergo az ekvivalens tokolitikus hatás mellé jóval erősebb szív és érrendszeri hatás társulna - ami ez esetben nem kivánatos mellékhatás. Na, ez az, ami tán "már az Issekutzban/Knollban is:))))"

A nem nyilvánvalóbbik meg SZVSZ(!) egy tapasztalati tény, hogy az adrenalin kisebb adagokban ugye a fent leírt módon hat, nagy adagban viszont néha ellenkezőleg, erősítheti a fájástevékenységet. Ennek a hatásmechanizmusát nem igazán értem, arra gondolok, hogy talán az adrenalin-hatást követő glükokortikoid-szint megemelkedésével áll kapcsolatban a dolog, mert az képes szülést gyorsítani... amennyire én tudom (ez a Te szakterületed) emberben is, de pl. a kérődzőkben ez még markánsabb, használható ellés beindítására is a prednizolon-féle...

De mondom, ehhez kisfiú vagyok, bár, ahogy elnézem, a nagybötűs tudományban is inkább csak feltételezések futnak, mint pl. ennek a doktori értekezésnek a 27. oldalán a 2.3:

http://phd.sote.hu/mwp/phd_live/vedes/export/bertalanrita.d.pdf

 

ÜdV

Előzmény: Mr Spock (13217)