Aurora502 Creative Commons License 2012.03.11 0 0 153

Az ellenállást nem lehet a klasszikus mechanikai szemlélet serkentte ütközéses veszteségnek tekinteni. Ez tévedés, ez butaság! Arról van szó, hogy az elektronhullám szóródik az atomok között, és amíg tökéletes rend van az anyag atomi elrendeződésében, akkor ez illeszkedik az elektronok hullámhegyeihez és hullámvölgyeihez, így tökéletesen veszteségmentesen tudnak terjedni. Igen ám, de a véges hőmérsékletű anyagban nem tökéletesen szabályos az atomok elrendeződése, így fellép az elektronnál egyfajta kiszóródás, veszteség. Ez okozza az ellenállást.

 

Szupravezető állapotban az atomi elrendeződés tökéletes(elhanyagolható a hőmozgás), nincsenek benne hibák, szabálytalanságok, így az elektronpárok nem szóródnak. Ezt a fajta rendezettséget csak nőveli az elektronpárok összehangolt kvantumállapota, ami a Bose-kondenzáció miatt van.

 

"Képzelje el, hogy egy hegytetőről egy távolban fekvő városi térre tekint le. A tömeg véletlenszerűen mozog, mindenki valami mást csinál. Most feltételezzük, hogy nem vásárt hanem katonai díszszemlét tartanak, és a tömeg helyét jól kiképzett katonákból álló zászlóalj veszi át. Mindegyik katona ugyanabban az időben ugyanazt a dolgot teszi, s hogy mit, azt ilyen távolságból sokkal könnyebb látni (vagy hallani). A fizikai analógiát úgy vonhatjuk meg, hogy egy normál állapotú rendszernek a vásározó tömeg felel meg - minden atom mást esinál ­míg a Bose-kondenzált rendszerben az atomok (vagy pontosabban az atomok azon hányada amelyik a kérdé­ses hőmérsékleten kondenzálódik) ugyanabba a kvan­tumállapotba vannak kényszerítve, ezért a jól kiképzett katonákhoz hasonlatosak: mindegyik atomnak egyidejű­leg pontosan ugyanazt kell tennie".

 

http://www.kfki.hu/fszemle/archivum/fsz9309/salam9309.html