Mr Spock Creative Commons License 2012.03.11 0 0 13190

Szóval mi lehet teljesen vad, amit ott találni lehet? Talán egy teratoma?

 

Minden, még  ez a feltetelezes is logikus volt. Ha ezeknek akarmelyike is lett volna, fel sem tettem volna mint rendhagyo esetet, hiszen igazan egyik sem annyira rendhagyo. Egy 13 eves fiu volt a paciens. En csak asszisztaltam (az alatt a ket ev alatt amig sebeszet rezidenciat csinaltam). A szimptomak annyira klasszikus vakbel volt, hogy szinte semmi mast nem is kellett csinalni. Akkoriban az ultrahang még sokkal ritkabb volt, ugyhogy a sebesz csak elhatarozta hogy nincs mire varni, mutet kell. Hogy mit talaltunk. Valamit amit sem elotte, sem azota soha nem lattam. Még hasonlot sem. Egy epeholyagot ami ki volt nyulva mintha.....nem is tudom mibol lehetett volna. Kb 20 centi hosszu volt, teljesen normalis atmerovel (keresztben). Egyket kobor, kismerteu epeko. Kesz. Es az egesznek a hegye-vege volt egy picit begyulladva. A sebesz persze kivette az epeholyagot, a vakbelet is ha mar ott volt. A srac minden problema nelkul ment haza.

 

Jo, a rendhagyo mivolt ebben az esetben nem vezetett tragediara. NA DE...manapsag mar van kontrasztanyagos vakbel vizsgalat, ami ebben az esetben negativ lett volna es nem lett volna mutet (hiszen senki nem gondolta volna, hogy egy ilyen epeholyagrol lehet szo). Erdekes modon pont a mai emelkedett technologia vezethetett volna nagyobb problemara, ezert erdekes az eset.

 

És valóban, a drog-problémára nem gondoltam, két okból... az egyik, hogy amikor én az EÜ-ben a tapasztalataimat szereztem (80-as évek) akkor még nemigen volt ez jelen Magyarországon, ma biztos több ilyen van... a másik, hogy ugye ortodox szabály, hogy akut hasnál a műtéti indikáció felállításáig tilos a narkotikus analgetikum, tehát SZVSZ nagy hülyének kell lenni annak a drogosnak szerintem, aki ezzel próbálkozik...

 

Mit csinalsz egy petefeszek-petevezetek-mehnyalkahartya gyulladassal? Azokat nem operalod azonnal. Adsz antibiotikumot, fajdalomcsillapitot es haza kuldod a pacienst. Ezekbol olyan sok van, hogy nincs az a korhaz amelynek a kapacitasa eleg lenne mindenkit ott tartani megfigyelesre. Nem is beszelek endometriosis-rol, amit minden honapban egyszer "elo lehet adni". Azt meg semmi massal nem lehet megbizhatoan diagnosztizalni mint laparoszkoppal (kis mutet, de mutet). A nők akik drogot akarnak egy elkepeszto tárházát a kulonbozo tettetesnek kitalaltak. Nem ismerem a magyar viszonylatokat, de USA-ban ez egy most már teljesen mindennapossa valt problema. Es persze mondanom sem kell, hogy az igazi aldozatok azok, akiknek tenyleg faj valamilyuk.

 

akkor már inkább gerinc-panaszok, az kellőképp igazolhatatlan is, meg indikálja is az opiátot...

 

Igen, mindezekrol hallottam, de nincs szemelyes tapasztalatom, hiszen nogyogyasz vagyok es a nők tulnyomo tobbsege noi panaszokat produkal, hiszen tudtak hogy ha hatfajasra panaszkodnak csak elkulodom oket egy ortoped orvoshoz.