hunserv Creative Commons License 2012.03.10 0 0 0

Itt egy általános PISZTOLY lőszer töltési folyamatot, hogy világosabb legyen. A puska lőszer töltése ettől több helyen is eltér!

Hüvelyek összeszedése:
Lőtér... Revolverrel tüzelés esetén tiszta folyamat, kivéve IPSC-nél, ahol a földre szórod. Földről lehet szedni söpörve, görnyedezve, hamupipőkézve, vagy okos kis szedőeszközökkel tereptől függően.

Hüvelyek előkésziitése:
Kaliber szerint válogatni, ellenőrizni KELL mindent. Ha kézzel csináljuk, akkor bizony aprólékos munka ez, aki tapasztalt és elbiizza magát könnyen hibázik. Ellenőrizendő: Hüvely nincs-e túlzottan deformálódva, nincs-e rajta repedés (többször töltött egy idő után elreped) hüvely hossz, pontos kaliber meghatározás, gyúlyuk nem-e berdan-os... próbálj csak kiválogatni egy vödör vegyes 9x19, 9x18, 9x17 stb. hüvelyhalmot... Öröm a szemnek, mikor .38, .40S&W vagy egyéb kerül elő :)

Hüvelyek tisztiitása:
Őrölt kukorica csutka vagy dióhéjban szokás vibráltatni, hogy ledörzsölődjön minden retek kiivül, belül. Ha nagyon poros, vagy sáros/koszos az adag, akkor szappanos vizes előmosás is szükséges. A homoszemcsék ugye elég károsak mind a töltőgép, mind a fegyver alkatrészeire...

Töltés:
Most a lépések jönnek, minden gépnél más-más módon kell kézzel végezni ezeket (ha nem teszi meg "magától)
-Hüvely pozicionálás,
-Hüvelyhossz ellenőrzés (az újratöltött hüvelyek szépen nyúlnak, hordósodnak)
-Hüvelyszáj formázás (kis deformációkat kiszed, peremet előkésziit a lövedék könnyed befogadására)
-Elműködött csappantyú kiütése (a berdanos hüvely itt okoz gondot vagy az, hogy ha a kiütő tüskén fennakad a csapi és a lépés végén a tüske visszahúzza azt a fészekbe) 
-Csappantyúfészek peremezése (csak makacsul preciizeknek)
-Új csappantyú berakás (makacs hibák lesznek, ha visszahúzott a régi csapi, ha berdanos volt a hüvely, vagy ha az új csapi fordiitva kerül be, továbbá, ha a csappantyúfészek peremezett, illetve nem megfelelő letörés van rajta - főleg olcsóbb csapiknál -)
-Lőportöltet adagolás... (nagyon fontos a megfelelő mennyiség, minőség, nem lehet több se, kevesebb sem a kiszámolt, vagy táblázatból kinézett mennyiségnél)
-Lőportöltet ellenőrzés (ez a "töltet kimaradt" és "dupla töltet" hibák kiszűrésére van)
-Lövedék behelyezés (nem fejjel lefelé!)
-Lövedék szintre szerelése (beültetési mélység, ami kritikus belballisztikailag, nomeg töltényűrbe tölthetőségileg is)
-Lövedék rögziitése (hüvelyszáj visszaperemezése, rászoriitása)
-Lőszer teljes hossz ellenőrzés

Hát nagy vonalakban ennyi, persze a fentiek korántsem térnek ki minden részletre....