Mr Spock Creative Commons License 2012.03.09 0 0 13181

Ez az:  (12764)

 

Koszonom, a legtobbjet atneztem ma reggel.

 

Szóval olyan statisztikát nem láttál még az otthonszüléssel kapcsolatban, amit megbízhatónak ítéltél? se pro, se kontra?

 

Bevezeto: Nem tudom hogy eszrevetted-e, nem nagyon szolok bele sem a Gereb temaba, sem az otthonszules temaba.  Miert? Mert sok eves idevonatkozo tapasztalatom az, hogy ez a tema majdnem olyasmive alakult mint egy vallas. Igen, a multban sokat vitatkoztam, persze van jol megalapozott velemenyem (majdnem 4 evtized mint szulesz-nogyogyasz orvos, ezen belul bábákat is oktattam, dolgoztam veluk, szoval minden megvolt). Most a nyugdij fele tendalok, es mikor feljon ez a tema, mielott atmenne élesbe, megvonom a vallam es az a velemenyem, hogy a kovetkezo generacio majd kezeli ugy ahogy az nekik jobban tetszik. En megtettem az en reszemet az en eletemben es a szakmamban.

 

A kerdesedre a valasz: a legtobb idevonatkozo statisztika utolagos adatfeldolgozas alapjan van csinalva, hiszen elore (ugy mint double blind, etc., szokvanyos megbizhato metodusok) szinte lehetetlen megszevezni. A masik problema az adatgyujtes metodusa, ami peldaul USA-ban allamonkent kulonbozo az allamra vonatkozo jogrendszer alapjan (egyszeru dolgok mint peldaul hany napos korig szamit ujszulottnek az ujszulott....hiszed vagy nem, nem azonos minden allamban). A legmegtevesztobb ezekben a statisztikakban az, hogy abban a pillanatban amikor a korhazba van szallitva akár a még terhes mama, akár a problemas ujszulott, a korhaz koteles a sajat statisztikajukba ezeket belefoglalni. Szinten, mivel az otthon szules otthon tortenik, nincs semmilyen jogi kenyszer ami szabalyozna a benyujtott adatok pontossagat.Sok mas kisebb-nagyobb problemak.....

 

Ugyhogy a kerdesedre a valasz: en belenezek ezekbe a statisztikakba, es ami statisztikai-matematikai alapon megbizhatobbnak tunik, azokra jobban odafigyelek.