molnibalage Creative Commons License 2012.03.08 0 0 932

Valahol csodálatos, hogy úgy kommentelsz, hogy nem nézel utána annak, hogy X programban milyen Y engedményt tettek anno. Csak három típust említek.

 

  • Az F-15 fejlesztésénél már a CAT I tesztek alatt is kapott engedményt a hajtómű. Az elvárt üres tömeg/üzemanyag arány sem valósult meg, csak az F-15C estén, az üzemanyagmennyiség ~11'500 fontról megnőtt ~13'000 tájára. Ez csak két példa egy gép estén. A hajtómű engedmények később igencsak visszaütöttek, mind az F-16 mind az F-15 esetén.
  • A Super Hornetnél is a kifele fordított fegyvertartók miatt a nagyobb méretből adódó tervezett plusz hatótáv nagy részét megette. Mégis elfogadták így a gépet és megint nem sikerült a Navy '600 mérföldes' csapásmérőt megalkotni... (Talán az F-35-tel sikerül ehhez közel kerülni.)
  • Az F-22 estén az utazósebességet is szupercirkálásra tervezték, tehát a gép élettartamának elég nagy részét szupeszonikus tartományban töltöte volna. (Ez egy tipikus 4. gen gépnél 2% alatt van.) Azt kijött az, hogy combat zone és 15-20 perc a baromi magas fajlagos fogyasztás miatt.

Elképesztő, hogy ilyen jelentéktelen eltérésen rúgóznak egyesek. Most komolyan, az hogy több száz méteres felszállási hossz esetén 15 méter nincs meg, attól összedől a világ? Attól, hogy az 500-600 mérföldes unrefuelled combat radius kisebb lesz ~25 mérfölddel, attól szar lesz a gép...? A fenti példák nagyságrendi eltérést jelentettek és mindegyik gép sikernek tekinthető.

 

Orosz példát akarsz? Tessék.

 

http://htka.hu/2012/03/07/kina-megkapja-a-szu-35-ost/

 

varga dima szerint:

2012. március 7. szerda @ 20:17

Egyébként itt van az eredeti cikk:

http://kommersant.ru/doc/1887462

Orosz szakértők szerint kínaiak a Szu-27 klonok modifikaciók során komoly technikai problémákkal találkoztak, ezért kell nekik a 35-ös. Már 2008ota beszélnek róla.

 

Mégsem dobják ki / kaszálták el tejesen a modernizációt. A hatótáv igények nem nőhetnek, mert az tervezéskor megadják. Utólag kvázi módosíthatatlan. Ha összejött vagy több is lett, akkor oké, ha nem akkor lehet engedményt tenni. A PAK-FA és J-20 hatósugár adatot meg a kisujjadból szoptad? Van fajlagos fogyasztás görbéd bármelyikre...?

 

 

Ne vedd személyes sértéstek, de olyan színvonalon kommentesz, mint egy általános iskolás. Vagy még azon sem...

 

Előzmény: r1 (931)