dr_ius Creative Commons License 2012.03.05 0 0 10387

A jogerős fizetési meghagyáson KI szerepel mint jogosult? Neki teljesíts, de előtte

 

a) hívd fel az ügyvédet, hogy csatolja meghataémazását és a követelést azonosítsa és annak engedményyezését hitelt érdemlően igazolja,

b) továbbá vedd fel a kapcsolatot a telenorra, nyilatkozzon engedményezte-e a követelést.

 

Azt nem szabad elfelejteni, hogy a végrehajtás a jogerős fizetési meghagyás alapján bármikor kezdeményezheti a jogosult vagy annak jogutódja (engedményes).

 

Ugyanakkor a távközésli szolgáltatásokból eredő igények ha jól tudom 1 év alatt évülnek el, így az FMH jogerejétől számított 1 év, ha azt nem szakította meg semmi.

 

328. § (1) A jogosult követelését szerződéssel másra átruházhatja (engedményezés).

(2) Nem lehet engedményezni a jogosult személyéhez kötött, valamint azokat a követeléseket, amelyek engedményezését jogszabály kizárja.

(3) Az engedményezésről a kötelezettet értesíteni kell; a kötelezett az értesítésig jogosult az engedményezőnek teljesíteni.

(4) Ha a kötelezettet az engedményező értesíti, a kötelezett az értesítés után csak az új jogosultnak (engedményes) teljesíthet; az engedményestől származó értesítés esetén a kötelezett követelheti az engedményezés megtörténtének igazolását. Ennek hiányában csak a saját veszélyére teljesíthet annak, aki engedményesként fellépett.

329. § (1) Az engedményezéssel az engedményes a régi jogosult helyébe lép, és átszállnak rá a követelést biztosító zálogjogból és kezességből eredő jogok is.

(2) A kötelezettnek az engedményezésről való értesítése az elévülést megszakítja.

(3) A kötelezett az engedményessel szemben érvényesítheti azokat a kifogásokat és beszámíthatja azokat az ellenköveteléseket is, amelyek az engedményezővel szemben az értesítéskor már fennállt jogalapon keletkeztek.

 

Előzmény: reg2011 (10386)