1. A kazán akor érzi jól magát, ha egyenletes a hőmérséklet, soha nincs jelentős hőingadozás. Lehetőleg mindez a füstgáz harmatpontja felett legyen, mert ha alatta van, akkor kátrányos kirakódások keletkeznek. Ideális lenne, ha a forró füstgáz a lehető legkisebb sebességgel haladna és a lehető legalacsonyabb hőfokon lépne ki, hogy egységnyi idő alatt a legkisebb veszteség menjen ki a kéményen.
Ez így van. A hőingadozásról később, a levegőmennyiséget megoldja a ventilátor és a szabályzás.
2. Az ilyen fej folyamatos üzemben egy teljesítményen ég jól és akkor jó a hatásfoka, ha eléri az üzemi hőfokot. Kérdés milyen teljesítménynél következik ez be egy adott fejméret esetén és mekkora levegőigénye van ekkor?
OAndorka jóval nagyobb méretű feje ~10 perc után érte el az üzemi hőmérsékletét (http://forum.index.hu/Article/addBookmark?a=116460062&t=9200024 ), szerintem ennek sem kell több idő. A teljesítmény ami a csövön kifér. Illetve szerintem (de ezt majd a gyakorlat dönti el) minimum 50%-i vissza lehet szabályozni a fejet a hatásfok különösebb romlása nélkül. Pont emiatt jó a külső, jó hőszigetelt fej: már kisebb bevitt hőmennyiség képes magát a fejet melegen tartani.
3. Tapasztalatom szerint, egy mai, normál szigetelésű ház teljesítmény igénye a hőntartáshoz 3..8kW. Ez azt jelenti, hogy a tűz az alsó tartományban alig, de a felsőben is csak szép tisztán nyugodtan kb egy tenyérnyi területen ég. 100gramm anyag kb. 3..8percig képes égni.
Már nem emlékszem, hogy mennyi a maximális hőigény (mindent kiszámoltam, amikor a fűtést terveztem, majd előkeresem a papírokat), legyen az egyszerűség kedvéért 10 kW.
Ha a fej egy állandó és magas hőfokon tud csak jól égni, akkor az meghaladhatja a ház hőigényét, ami szakaszos üzemhez (lángtartások) vezet, ami hőingadozást, azaz lerakódást okoz a kazánban (tapasztalat, megtörténik). Szakaszos üzemben a fej nem tud rendesen bemelegedni a sűrű kihűlés miatt. Ez a fej szerintem csak egy adott teljesítményen képes jól égni a geometriája miatt. Vagy ég majd mint a pokol tüze, vagy lángtartásban lesz.
Leginkább égni fog mint a pokol tüze. A pufferem 5000 literes, ezt 45 °C hőlépcsővel számolva (95 °C max, 50 °C min. pufferhőmérséklet), a fejet csak névleges teljesítményen járatva a leghidegebb napokon napi egyszer kell felmelegítenem, ősszel-tavasszal a heti egy is elég lesz. Már fentebb is írtam, hogy nem hiszem, hogy ne lehetne visszaszabályozni, így - bár nem fog egész télen égni - meglesz az üzemideje. Mellékesen megcsinálja majd a melegvizet is.
Ha meg nem válik be, akkor csinálok kisebbet. Vagy nagyobbat :-)
A kazánom. 55x67x127 cm, névlegesen 50 kW. Még szigelteletlenek a csövek, mostanában fejezem be a bekötését.
A puffer, még szigetelés nélkül.
A HMV-puffer. 500 literes, kisebbet szeretttem volna, de csak ekkorát tudtam szerezni.
Mindkét tartály rozsdamentes acél.