Totya3 Creative Commons License 2012.03.05 0 0 3631

Szia! A kérdés összetett. Vegyük sorra mi a jó a kazánnak, mi a jó a fejnek és mire van nekünk szükségünk.

 

1. A kazán akor érzi jól magát, ha egyenletes a hőmérséklet, soha nincs jelentős hőingadozás. Lehetőleg mindez a füstgáz harmatpontja felett legyen, mert ha alatta van, akkor kátrányos kirakódások keletkeznek. Ideális lenne, ha a forró füstgáz a lehető legkisebb sebességgel haladna és a lehető legalacsonyabb hőfokon lépne ki, hogy egységnyi idő alatt a legkisebb veszteség menjen ki a kéményen.

 

2. Az ilyen fej folyamatos üzemben egy teljesítményen ég jól és akkor jó a hatásfoka, ha eléri az üzemi hőfokot. Kérdés milyen teljesítménynél következik ez be egy adott fejméret esetén és mekkora levegőigénye van ekkor?

 

3. Tapasztalatom szerint, egy mai, normál szigetelésű ház teljesítmény igénye a hőntartáshoz 3..8kW. Ez azt jelenti, hogy a tűz az alsó tartományban alig, de a felsőben is csak szép tisztán nyugodtan kb egy tenyérnyi területen ég. 100gramm anyag kb. 3..8percig képes égni.

 

Ha a fej egy állandó és magas hőfokon tud csak jól égni, akkor az meghaladhatja a ház hőigényét, ami szakaszos üzemhez (lángtartások) vezet, ami hőingadozást, azaz lerakódást okoz a kazánban (tapasztalat, megtörténik). Szakaszos üzemben a fej nem tud rendesen bemelegedni a sűrű kihűlés miatt. Ez a fej szerintem csak egy adott teljesítményen képes jól égni a geometriája miatt. Vagy ég majd mint a pokol tüze, vagy lángtartásban lesz. A lángtartások utáni újraindulásokkor gázrobbanásra is lehet számítani, ahogy nálam is előfordult a hagyományosnál, amikor a forró fejben visszafolytott fűrészpor gáza berobbant (radiátorok remegtek, füsttel volt tele a pince és még fent is érzni lehetett).

 

Mindezt most így látom, de lehet, hogy tévedek...

Előzmény: rr81 (3628)