strandoló Creative Commons License 2012.03.04 0 0 11772

Én nagyon örülök annak, hogy a jelenlegi polgármesterünk nem elméleti nosztalgikus, hanem felelőségteljes ember. Egy olyan polgármester, akinek a közsségtagok jóléte fontosabb, mint az optika. Az első hullámban a strand és a moló között több egészséges jegenyefát vágtak ki, mert pont az egészséges fák levelei adnak a szélnek támadási felületet. A szél az elszáradt fák ágai között ellenállás nélkül fúj át. Legfeljebb pár elkorhadt ágat tör le. Tehát ha egy fa egészséges az nem azt jelenti, hogy veszélytelen. Annak idején egy jegenye pont a felújított öltözőre dőlt rá a strandon. A tévében nagy volt a felháborodás, rengeteg fotó készült a tönkökről, de a strandon a megsérült épületről egy képet sem mutattak. Az a szerencse, hogy senki sem sérült meg, viszont a keletkezett vagyoni kárt minden egyes községi tagnak a pénzébe került. A házak és az áramvezetékek közötti óriásjegenyék kivágásának költsége gyakran meghaladja a biomasszából származó bevételt. Különben ha egyáltalán bevétel jönne belőle, a polgármester azt nem a saját zsebébe tenné, hanem a közvagyon, vagyis minden egyes községtag javára válna.
Bár az első hullámban már kivágtak egy-két veszélyes fát, pár évvel később a második hullámban, szintén pár egészséges fa került kivágásra. Ha egy fa a villanyvezetékre dől, akkor a kisüzemek legalább két napra leállnak. Leolvad a mélyhűtő és dobhatjuk ki a benne levő élelmiszert. A szélviharokban eddig kidőlt fák nagy szerencsénkre eddig mind a Balaton irányába dőltek. Ha a másik irányba dőlnének, házakat és a bennük lakó közsségtagokat lapítanák szét, s midez azért, hogy néhány nosztalgikus elmondhassa magáról: Ismerem Szigligetet a  nagy jegenysoráról. A jegenyék egyszerűen túl magasak ami miatt a mai klímaváltozás idejében veszélyt jelentenek a lakosság részére. Különben is a kivágott fák helyére újakat ültetnek, így megmarasd a táj karaktere.
Örvendek az e-on tervének, miszerint a jövőben a villanyvezetékbe belenőtt növényzet eltávolításának költségét az okozó telektulajdonosra fogja ráterhelni, hogy szeles és esős időben ne kelljen állandóan áramkieséssel számolnunk.