mmormota Creative Commons License 2012.03.03 0 0 239

Megpróbálom máshogy is, mert látom hogy alapvetően azt nem érted, mire kell egyáltalán a modell és mi köze a valóságos dolgokhoz.

 

Vegyünk valami egyszerűt, amit átlátsz.

 

Pl. termőföldet szeretnél adni-venni, ehhez szükséged van valami mérhető mennyiségre, hogy mennyit adsz, mennyit veszel.

 

Ok, készítesz mondjuk egy négyzet alakú lapot, azt mondod, ez az egység, annyi a föld ahányszor ráfér. Ok, a dolog működik, csak nagyon strapás rakosgatni, meg jelölgetni hogy hol volt már hol nem.

 

Eszedbe jut, hogy bizonyos Euklidesz csinált valami axiomatikus konstrukciót, amit euklideszi geometriának neveznek. Ez tiszta matematika, egy deka földről nincs benne szó. Az axiomák tisztára másról beszélnek, se mező se fű se föld se semmi. meg aztán van még ott egy csomó tipródás, amikor mindenféle tételeket dolgoz ki az axiomákat alkalmazva, logikai műveletekkel.

 

Ok, régi is, föld sincs benne, de hátha lehetne használni mégis? 

 

Mondjuk a síkot, ami matematikai konstrukció, odaképzeled oda a mezőre.

A matematikai konstrukció síkján definiáltak egy terület mértéket, azt használhatnád a termőföld mennyiségének mérésére. Ráadásul ez a matematikai konstrukció ad egy ügyes módszert is a terület meghatározására, ha az alakja pl. az úgynevezett téglalap, ami szintén az axiomákra visszavezethető logikai valami.

Elég megmérni a két oldalának a hosszát (méterrudat rakosgatni), aztán szorozni. Hogy mi köze a szorzásnak a földhöz? Ki tudja... Mindenesetre Euklidesz szerint ez jó ötlet, és az eredmény ugyanannyi, mintha a saját régi lapoddal végigrakosgattad volna a földet.

Előzmény: Astrojan (231)