dulcinea41 Creative Commons License 2012.03.01 0 0 5503

Sziasztok:)

 

 

Órák óta olvasgatom a fórumot, és egyik pillanatban maximálisan bizakodó vagyok, másik percben úgy érzem, lehúztak a wc-n:) Nem vagyok már fiatal, elmúltam 40-en, de a bonyolúlt magyarországi élet, a sok probléma, ami életemben ért már, arra késztet, hogy elhagyjam az országot családommal. Hónapok óta tervezgetjük, gondolkodunk, osztunk-szorzunk, blogokat, honlapokat bogarászok, és elkezdjük végre a finn nyelvtanulást is. Mivel a város, ahol élünk nincs elérhető finn nyelvtanár, így egy nyelviskola segítségével online anyaggal kezdünk neki a tanulásnak, és havonta Budapesten finn nyelvtanár fogja "kikérdezni" a leckét:) Ez eddig mind szép, és jó...Keresgéltem állásokat, lehetőségeket, lányomnak középiskolákat, városok honlapját néztem át, és kellő képpen bizonytalan lettem. Tudom, hogy nehéz egy másik nemzet életformáját átvenni, megtanulni szokásait, nyelvét, de úgy gondolom, ha most nem lépünk, soha többé nem fogjuk megtenni. Lányom, aki most első éves gimnazista, végre belement, hogy új életet kezdjen valahol nagyon messze, fiam, aki már dolgozik, 20 éves, sajnos nem vették fel a főiskolára, nézegeti a finnországi honlapokat. Barátkoznak vele...férjem, aki fiatalabb nálam, több nyelven társalgási szinten beszél, idegenforgalmi szakmenedzser végzettséggel, nos ő a legelszántabb:) Ő akár azonnal indulna...

Nagyon sok hozzászólótól olvastam, hogy nehéz elhelyezkedni, hogy a nyelv nagyon fontos. Ezzel tisztában is voltunk, hiszen hogy is várhatnánk el egy országtól, hogy befogadjon, ha megszólalni sem tudunk a nyelvén. Én ápolónő vagyok, és ahogy olvastam kevés (OKJ-s végzettség), és én vagyok a legrosszabb helyzetben, hiszen még angol nyelven sem tudok. A gyerekeim évek óta tanulnak angolul, talál nem adják el őket egy idegen országban.

Én választottam annak idején Finnországot, mert tetszik a nyugalma, a csendessége, a sok-sok zöld, a természetesség, a mentalitás. 

Elhatároztuk, menni fogunk....a kérdés az, hova...és egyáltalán hogyan. Mindenképpen autóval mennénk, és mindenünket felszámolnánk. Ez  amolyan "pakolj Pityu, pucolunk" módon menne...másképp nem lehet...

Keresgéltem kint élő magyarok után...de eddig semmit nem találtam. Itt, ezen a fórumon találtam igazán segítőkész, és baráti írást, embereket. Szeretném felvenni valahogy, valakivel, valakikkel a kapcsolatot, hogy hova lenne érdemes, és egyáltalán lenne-e munkalehetőség, ha elsajátítanánk a finn nyelvet. Mennyire kell tudni pl. ápolónőként a nyelvet, vagy netán segédmunkásként, árufeltöltőként. 

A másik, nekem nagyon fontos lenne, hogy lányom beilleszkedése is viszonylag zökkenőmentes legyen, van-e lehetőség legalább olyan városba, város negyedben élni, ahol több a magyar, netalán iskolában is összefuthatna magyarral.

Nézegettem lakásbérlési lehetőségeket is, hát amíg nincs munkánk, nincs meg az iskola, a város, addig csak nézegetni érdemes, mivel nagyon drágák.

Hogy kezdjünk ehhez az egészhez? Kint szeretnénk élni....nem máshol....ott:))

 

Nagyon megköszönöm a segítséget, ha találnék ismerősöket....

 

ui: A száraz engedélyek, stb. már találtam megfelelő anyagot, tanulmányoztam is, ha már megy valamilyen szinten a finn nyelv, indítom az engedélyeztetéseket...