astronom Creative Commons License 2012.02.29 0 0 topiknyitó

Állásfoglalás a Nemzeti alaptanterv természettudományos területéről

 

Tisztelt Államtitkár Asszony!

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet honlapján (http://www.ofi.hu/nat ) 2012. február 6. és március 2. között véleményezésre bocsáttatott az új Nemzeti alaptanterv (NAT) szövegtervezete. Jelen állásfoglalás aláíróiként közösen kialakított, tudományosan megalapozott szakmai véleményünket, elvárásainkat és kéréseinket kívánjuk eljuttatni a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárságához. 

1. A NAT Ember és természet műveltségi terület közműveltségi tartalmait illetően az a véleményünk, hogy a tervezetben közzétett változat struktúrája áttekinthetetlen, nem olvasható ki belőle az alap- és középfokú oktatás tartalmi minimum követelménye. Javasoljuk és elvárjuk, hogy a véglegesített változatban a terület közműveltségi tartalmai olyan rendszerbe legyenek csoportosítva, amely tükrözi a tantárgyakban megjelenő tudományterületek sajátos, letisztult fogalmi struktúráit és azok belső logikai összefüggéseit.
2. Határozott véleményünk, hogy a tervezet szerinti alaptanterv nem alkalmas arra sem, hogy megalapozza a később természettudományi, ill. műszaki pályát választók felsőfokú tanulmányait.
3. Kérjük, hogy az új NAT biztosítson a természettudományos tantárgyak modern pedagógiai szemléleten alapuló, a diákoknak a szükséges arányban aktív szerepet szánó, és változatos módszerekkel való oktatásához elegendő időkeretet.
4. Kérjük, hogy az oktatási kormányzat az ország minden egyes iskolájában teremtse meg a természettudományos tanórákon a rendszeres tanári és tanulói kísérletezés feltételeit.
5. A Nemzeti alaptanterv természettudományokat érintő része olyan mértékben ad torz képet a tudományról és hat annak értékei ellen, hogy akadályozza a Kormányzat műszaki és természettudományok iránti érdeklődést segítő, valamint az igényes tanárképzést visszaállító törekvéseit.
Mindezek alapján a NAT tervezetének alapvető átdolgozását tartjuk szükségesnek.
Budapest, 2012. február 28.
Simonné Dr. habil. Sarkadi Livia                              
a Magyar Kémikusok Egyesületének elnöke     

Prof. Dr. Pokol György                                              
a Magyar Kémikusok Egyesülete                          
Oktatási Bizottságának elnöke

 Prof. Dr. Kroó Norbert akadémikusaz Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöke
 Prof. Dr. Kürti Jenőaz Eötvös Loránd Fizikai Társulat főtitkára