akkdomedee Creative Commons License 2012.02.24 0 0 3410

Nem kell kiírtani az alapösztönöket, sők, az csak jó, ha ezek megvannak és erősek. Ekkor ugyanis tudsz erre alapozni, a reakciók egy adott helyzetre jobban kiszámíthatóak. Hiszen az ösztön úgyis erősebb a tanult viselkedési formáknál.

 

A másik kutya nem dominálni akart, csak hihetetlen magas az ösztönszintje és nem hagyja, hogy más mellette domináljon. Természetesen ez azt is jelenti, hogy ő is domináns. De nem agresszív, csak rászólt, odacsípett az enyémnek.

 

Mondjuk az ilyen azért jó, mert ha egy ilyen kutya szól rá a tiedre, akkor mindig tudhatod, hogy nem ok nélkül csinálta. A tied hibázott valamit, az ösztöneit nem jól használta. Ilyenkor a kutya nem is szokta mégegyszer elkövetni ezt a hibát újra, Hiszen tudja miért kapta a büntetést. Míg egy domináns, de hibásan kommunikáló kutya esetén ez nem biztos. Így az adott probléma újra felléphet.

 

Mondjuk a videó alapján inkább azt mondanám, hogy a kutyád bizonytalan. A fekete nagyon szépen hívja játszani, amit el is kezdenek, de a bokor előtt újra megáll. Annyira nem merül bele a játékba, hogy beszaladjon a bokorba, ahol fizikailag nincs anyi helye. Szeretne menni, de nem mer; csak később, amikor már feloldódott.

 

Szóval, így az írásod és a videó alapján, ugyanaz van Fiónával, mint az enyémmel. Van benne egy jó adag bizonytalanság és ezt morgással vezeti le a többi kutya felé, ha azok túl közel jönnek és nem túl nagyok. Annyi, hogy a miénk nem bújik be a lábunkhoz, azért van benne annyi dominancia, hogy egyedül is kiáll magáért és ez megy is általában, a kutyákkal le is tudta eddig rendezni a dolgokat. Kivéve az ominózus esetet.

Előzmény: ncsk (3407)