Törölt nick Creative Commons License 2012.02.19 0 0 7898

Vrobee,

- hogy a szlovák irodalmi nyelv mikor keletkezett, csak azért említettem mert valaki (3x) azt kérdezte melyik szlovák nyelvre gondolok, az 1920-as vagy az 1950-esre.

- A szlovák centrális helyzete azért mégsem akkora mellélövés, mert mint mondod választhattam volna bármelyik szomszédot. Igen ha szomszédról van szó, de például a lengyel és a szerb nem csak földrazilag vannak tábvolabb egymástól mint a szomszédok. Éppen a szlovák (majdnem ) mindegyiknek a szomszédja, az áthatásokkal együtt. 

- A délszlávok szemszögéből régiesnek tűnő csehet, szlovákot nem vitatom (de jókat nevettük kölyökkoromban a jugó "doktoricán"  mert ha nem Ica, akkor lehet hogy doktorkati?  :)  ), gyerekkorom kárpátinémetje mellet a hochdeutsch is nevetségesnek tűnt.

- A dinoszauruszos példádat nem ismerem el.  Akkor én modok egy másik (kissé durva) példát: a magyar kert, kerítés, kerít szavaknak nem egy szógyöke van ? Aminek mind a három szóban közös a jelentése?  Ennek a példának még van némi (értelmi) rokonsága is az eredeti grad problémával.

A grad, hrad, gorod, gorodiscse... szavaknak ha valóban mélyen utánanézel a szláv nyelvi múltba, csakis egy gyök(ér)re jutsz és még ha olyan távoli múltba merülsz is mint az indoeurópai nyelvek ott is megleled az eredetét.

Előzmény: vrobee (7895)