jeriko2 Creative Commons License 2012.02.14 0 0 522

Kedves ÁgG!

 

A víz hőfoka nem feltétlenül alacsony, ez sok tényező függvénye (elsősorban a fűtési rendszeré), de ha korábbi években rendszeresen magasabb volt, akkor persze jelez valamit. Azt viszont nagyon fontos lenne tudni, hogy a kazán éjjel-nappal folyamatosan megy-e, és úgy sem megy 17 fok fölé a hőmérséklet, vagy pedig néha (legalább fél órára) leáll-e? Ha nem megy folyamatosan, akkor a termosztáttal lesz a gond (a termosztát gyakorlatilag egy egyszerű kapcsoló, ami be- vagy kikapcsolja a kazánt). 

 

Ha megy a kazán, érdemes ellenőrizni, hogy rendesen működik-e a keringető szivattyú. Legegyszerűbben úgy lehet erről meggyőződni, hogy ha hidegek a csövek, és beindul a kazán, akkor pár másodperc (max fél perc) múlva a kazántól több méterre is melegnek kell lennie a kimenő csőnek. Ha hidegek maradnak, akkor vagy a szivattyúval van gond, vagy dugulás van valahol a rendszerben.


Az alacsonyabb vízhőmérséklet azt is jelezheti, hogy a kazán nem tudja felmelegíteni kellőképpen a vizet. Itt elsősorban a fő hőcserélő vízkövesedésére lehet gyanakodni. Ha 10 éve nem volt tisztítva a kazán, esetleg több alkalommal volt cserélve vagy utántöltve a víz a rendszerben, akkor jó eséllyel ez a gond. Ki kell szerelni a hőcserélőt (tűztér felett található lemezes szerkezet) és kitisztítani. A tísztítás azt jelenti, hogy át kell mosni erre szolgáló folyadékkal (hagyni ázni benne, hogy feloldja a vízkövet). Lehet próbálkozni ecettel, higított sósavval is, utóbbival azért vigyázni kell, mert a gumi tömítéseket és más dolgokat is meg tud "enni".


A kazánban levő "termosztát" lelke egy érzékelő, amit általában NTC-nek hívnak, párszáz forintos alkatrész, viszont típusfüggő. A kazánban jól láthatók a vízcsövek, ez valahol a csőre van erősítve és általában két drót csatlakozik rá, amit le lehet húzni, majd az NTC-t kitekerni, mint egy csavart. Nem gyakran, de tönkre tud menni. Ez csak egy érzékelő, a konkrét szabályozást már a kazán elektronikája végzi. Ha a kazán úgy működik, hogy megy fél-5 percig, majd leáll kb. ugyaneddig, majd megint begyújt, és ezt csinálja folyamatosan éjjel nappal, akkor lehet erre gyanakodni.


Még érdekes lehet az is, hogy a készülék lángmodulációs-e (azaz tudja-e változtatni a láng "nagyságát" - égéstérbe jutattott gáz mennyiségét). 

Előzmény: ÁgG (515)