Törölt nick Creative Commons License 2012.02.08 0 0 5392

Nem esik darabjaira! Pedig nagyon aggódom az alkotmányosságért. Jobban figyelhetnének:-)))))))))

 

 

 

Alkotmányellenes volt a melegházasság betiltása Kaliforniában 2012.02.08. 15:23 - hancu

Érdekes csavart adhat az elnökválasztási kampánynak, hogy a San Franciscó-i bíróság alkotmányellenesnek nyilvánította azt a 2008-as népszavazást, ami betiltotta Kaliforniában a melegházasságot. Melegjogi aktivisták óriási ünnepségeket rendeztek a nyugati part nagyvárosaiban, miután Stephen Rinhard bíró ismertette a döntést: a Proposition 8 néven elhíresült szavazás egyetlen eredménye a melegek jogainak megcsonkítása volt, társadalmi haszna pedig gyakorlatilag semmi. Jellemző módon egyébként az ítéletet meghozó három bíró közül Reinhardt (Jimmy Carter kinevezettje) és Michael Daly Hawkins (Bill Clinton nevezte ki) támogatta, míg az egyetlen republikánus hátterű, N. Randy Smith (George W. Bush kinevezettje) ellenezte az ítéletet, így alakult ki a 2:1-es szavazatarány.

Az ügy innen a legfelsőbb bíróság elé kerülhet, és ha ott is megerősítik, hogy az ilyesfajta tiltás alkotmányellenes, az az összes amerikai államban felülírja a házasságról szóló törvényeket és definíciókat. Jelenleg 28 állam tiltja, 12 pedig korlátozza a melegek házassághoz való jogát Amerikában.

  Ünneplő tüntetők a Los Angeles-i városházán.Fotó: Kevork Djansezian A mormon hadjárat

Az ítélet nem csak azért tematizálhatja az elnökjelöltek kampányait, mert a téma tipikus ütközőpont az általában támogató liberálisok, és ellenző konzervatívok között, vagy mert a legfelsőbb bírósági vita éppen kora őszre érheti el a csúcspontját, amikor az elnökválasztási kampányok a célegyenesbe fordulnak. Az ügy különös pikantériáját a republikánus elnökjelölt-jelölt Mitt Romney mormon vallása adja, a kaliforniai melegházasság intézményét ugyanis 2008-ban gyakorlatilag a mormon egyház rombolta le.

Kaliforniában az első melegházasságot 2004-ben San Francisco polgármestere, Gavin Newsom engedélyezte, arra hivatkozva, hogy az alkotmány szerint minden kisebbségi csoport tagját a többséggel egyenlő jogi védelem illeti meg. Az ügy komoly viharokat kavart, bíróságról bíróságra, kormányzóról kormányzóra járt, míg 2008-ban kiírták a Proposition 8 jelű népszavazást. A szavazás az elnökválasztások kivételével a legnagyobb kampányokat megmozgató esemény lett az amerikai történelemben, a betiltást ellenzők 40, a támogatók 43 millió dollárt költöttek mozgósításra a hivatalos adatok szerint. Szakértők egyébként sokat kritizálták a szavazás kérdésfeltevését, ahol az igen válasz jelentette a betiltást, a nem pedig az engedélyezés fenntartását.

  Boldog párok a San Fransisco-i feljebbviteli bíróság épülete előtt az ítélet kihirdetése utánFotó: Justin Sullivan

A betiltást követelők között a legismertebb politikusok a 2008-ban Obamától később vereséget szenvedő John McCain, és a mostani kampányban esélyesként számon tartott Newt Gingrich voltak, a háttérben azonban a legnagyobb erőket a mormon egyház mozgatta meg. A mormonoknak ugyan Kaliforniában nincs számottevő jelenlétük, Utahból indítottak valóságos keresztes háborút a melegházasság betiltására. Az egyház tagjai több tízmillió dollárt adakoztak a kampány javára, és becslések szerint az utcákat járó, az emberek meggyőzésén igyekvő aktivisták 80-90 százaléka mormon volt. A szavazás végül nagyon szoros eredménnyel, néhány százalékos különbséggel a betiltás mellett dőlt el. Ezt támadták meg jogvédők 2009-ben, azzal érvelve, hogy már maga a kérdés feltétele is alkotmányellenes volt, és ennek adott helyt most a bíróság.

Nagyon ellene, kicsit ellene, kicsit mellette

Az amerikai legfelsőbb bíróságon a végső ítéletre (ami az összes szövetségi államra vonatkozóan meghatározhatja a melegházassághoz való hozzáállás alapjait) ugyan még hónapokat, vagy akár éveket is várni kell, de a téma biztosan rányomja majd a bélyegét a következő hónapokra, amikor először az derül ki, ki lesz Obama kihívója, majd az elnök személye a következő négy évre.

A négy versenyben levő republikánus jelölt álláspontja a melegházasság témájában egyértelmű. Romney mormonként vallásos buzgalommal küzd ellene, és bűnnek tartja, Gingrich már négy éve is a betiltást követelők egyik vezéralakja volt, Santorum pedig olyan szinten homofób, hogy 2003-ban személyes háborúba keveredett a meleg közösséggel, aminek vicces google-bombázásos eredményén azóta röhög a fél internet. Ron Paul a legenyhébb a négyek közül, de ő is egyértelművé szokta tenni, hogy számára a házasság definíciójához egy férfi és egy nő tartozik. Obama nagyon óvatosan nyilatkozik a témában, a 2008-as kampányban egy interjúban azt mondta, ugyan személyesen nem szimpatizál a melegházasság intézményével, meggyőződése hogy minden amerikainak egyenlő jogok járnak. Mostanában egyre inkább a mondat második felére helyezi a hangsúlyt, amikor előkerül a téma.