makkoslaszlo Creative Commons License 2012.02.08 0 0 6867

Visszatekintésképpen ami a 2012. január 12-i ülésen történt.

 

1.A civil szervezetek az előző évben kapott önkormányzati támogatás felhasználásáról minden év januárjában beszámolót készítenek. A beszámolóban szerepelnie kell, hogy mire fordították a támogatást, melyeket számlamásolatokkal igazolnak.

A 2011-es évben az alábbi összegekről számoltak el a civil szervezetek:

Vöröskereszt 25.000,-Ft, Galambász Egyesület 50.000,-Ft, Örök Ifjak Nyugdíjas Klub 75.000,-Ft, Pest Megyei Nyugdíjasok Egészségmegőrző Egyesülete 75.000,-Ft, Gyermekeinkért Közalapítvány 250.000,-Ft, Sportszakosztály 900.000,-Ft.

A beszámolókat a testület egyhangúlag elfogadta.

 

2.Hársfa sor lakói a közvilágítás, a csatorna és az út számukra megoldatlan ügyeiben kívántak pontos és hiteles tájékoztatást kapni az önkormányzattól a jövőre nézve.

Több mindenben rendhagyó helyzetben vannak ők, mert a közművesítési kötelezettségek azt a vállalkozót terhelik, akitől a telkeket illetve a lakóházakat vették. Neki kellett volna rendezni és megteremteni a közvilágítást, csatorna- és útviszonyokat. Azonban ezt nem tette meg: nincs közvilágítás, a lakók nem tudják, hogy mikor köthetnek rá a csatornára (nincs befizetve az érdekeltségi hozzájárulás), az út állapota nagyon rossz az arra járó mezőgazdasági munkagépek és teherautók miatt. Az elmúlt pár évben megfelelő kommunikáció nem volt a lakók és az önkormányzat között, amely nem javította az egymáshoz fűződő viszonyokat. Ezt felismerve és a lakóktól kapott megkeresés eredményeképpen született meg a testületben a döntés, hogy egy közös beszélgetés során tisztázzuk a helyzetet és valamilyen megoldást találjunk.

Csatorna: Hosszú ideig tartott a téma megbeszélése. A polgármester állította, hogy ha vízóránként befizetik az összeget, akkor ráköthetnek a csatornára. Kiderült, hogy a bekötések nem a vízóra megléte alapján történtek, valamint nincs jogalapjuk arra, hogy a 150ezer Ft érdekeltségi hozzájárulást befizessék a lakók, ezt a vállalkozónak kell.

Ezt a Váci Vízi Közmű Társaság is elfogadta.

Közvilágítás (erre a témára a polgármester szakértőt hívott az ELMŰ-től): A Hársfa sor külterületi útnak számít, annak ellenére, hogy a rányíló telkek belterületen fekszenek. A kezdeti heves vita és beszélgetés során kiderült, legalább 1 millió Ft-ba kerülne kiépíteni a közvilágítást. A pénzügyi forrást a polgármester a lakók zsebében jelölte meg. Az alpolgármester szavai a kompromisszumos megoldás felé terelték a beszélgetést. Az érintettek között megjelent az a Hársfa sori telektulajdonos is, aki a rendezési terv első ütemében érdekelt. Ő elmondta, hogy amint a rendezési terv értelmében telkének az átsorolása megtörténik, kiépíti a telkét érintő szakaszon a közvilágítást. Nagyjából ez a távolság a Hársfa sor kérdéses részének a felét tenné ki. A maradék részre kellene megfinanszírozni a kiépítést. A lakók örömmel vették ezt a hírt. Várjuk a rendezési terv kimenetelét.

Úthelyzet: az álláspontok nagyon messze vannak egymástól. A külterületi út mezőgazdasági munkagépek útja, így bármennyire is igyekeznek a kavicsszórással a lakók, a gépek és teherautók miatt előbb vagy utóbb a földben eltűnik a rászórt mennyiség. A helyzetet még a csapadékvíz is nehezíti, mivel nincs megoldva az elvezetése nemcsak a Hársfa soron, hanem a rá merőleges Bacsahegyi úton sem. Felmerült pályázati lehetőség, később kiderült, annak többféle akadálya is van. Sem az útra sem a csapadékvíz elvezetésére nem merült fel kivitelezhető megoldás.

 

3.A harmadik napirendi pont tévesen került be.

 

4.Egyebek

a. Polgármester ismét arról számolt be, hogy vandalizmus áldozata volt az Egészségház, Óvoda és a Posta. Az elektromos szekrényeket felfeszítették és a belsejüket tönkretették.

b. Ismeretlenek a csatorna-hálózatban dugulást okoztak, amely elhárítása 30 ezer Ft-ba került.

c. Az óvodapályázat végső költsége már a 120 millióhoz közelít. A korábbi (90 millió) összegről azért ugrott ilyen magasra, mert parkolót is kell létesíteni, a régi tetőt mégis le kell cserélni (sokáig osztották azt a véleményt, hogy jó az a tető), egyéb olyan előírásokat is be kell tartani, amelyekkel előbb nem számoltak, és plusz költségekkel járnak.

d. Ismételten felmerült a honlap frissítése és karbantartása. Mivel a polgármester a felelős, Ő azt kéri, hogy aki szeretne megjelentetni valamilyen híradást küldje el neki. Átnézése után felrakja a honlapra. Az alpolgármester felvetette, hogy egy rövid összefoglaló mindig jelenjen meg a testületik után a honlapon. Igaz, annak örül, hogy a fórumra felkerült összefoglalók egyfajta tájékoztatást adnak a lakosságnak.

e. Brunszvik Teréz Emléknapot rendezett Martonvásár 2011. szeptember 24-én, amelyre meghívót küldött Martonvásár polgármestere Vácduka polgármesterének. Polgármesterünkön keresztül nemcsak neki, hanem az óvoda és iskola képviselőjének is érkezett meghívó. Miért is fontos ez számunkra? Egy idézet a levélből: „Köztudomású, hogy Brunszvik Teréz, a kisdedóvás és nevelés apostola, a Közép-Európa viszonylatában is első budai kisdedóvó intézet alapítója az élete utolsó éveit az unokahúga, Forrayné Brunszvik Júlia dukai birtokán töltötte, és ott is hunyt el 1861. szeptember 23-án, míg temetésére négy nap múlva itt, Martonvásáron került sor.” Ez egy nagyon szép gesztus volt tőlük. Sajnos a levelet a polgármester senkinek sem továbbította. A folytatás: érkezett egy másik levél is amelyben sajnálják, hogy nem tudtunk részt venni az ünnepségen. Többek között a következőket írták: „Csatoljuk a polgármesterükhöz címzett levelet, amelyre levél nem érkezett, ezért két nappal a rendezvény előtt telefonon rákérdeztünk az illető „úrnál”. hogy számíthatunk-e Önökre; a válaszát hadd ne kommentáljam…” Ez a levél nem a polgármesternek szólt, hanem az óvoda és az iskola vezetőjének.

Vágó Sándor reakciója az volt, hogy honnét került elő ez a levél és egyáltalán miért téma ez. Nem azt mondta, hogy sajnos elfelejtkeztem róla és utólag beszéltem velük stb., ...

Engedjenek meg egy kis magánvéleményt ezzel kapcsolatban. Azt majdnem mindenki tudja, hogy Vágó Sándor nem a jó modoráról híres. De polgármesterünknek azt azért tudnia kellene, mint Vácduka szülöttének, hogy ki volt Brunszvik Teréz, miért fontos a falunak (a nevelőotthont is róla nevezték el) és hogy milyen gesztus értékű a meghívás. Ha ezeket nem tudja, mert feledékeny is lehet néha az ember, legalább mondja el másnak, hátha érdekli. Sajnos ezt nem tette meg, ezáltal lejáratta a falut és a lakosait egyaránt. Ezen túlmenően felmerül a kérdés: Hány ilyen vagy hasonló levél nem került nyilvánosságra, amely Vácdukára nézve pozitív lett volna?  Vágó Sándor eddigi 10 éve alatt érkezhetett-e több olyan levél, amelyről még az őt támogató képviselők sem tudhattak? A választ nem tudjuk...

 

 

5.Zárt ülés keretében segélyezési kérelmeket tárgyalt a testület.