Tarany Creative Commons License 2012.02.05 0 0 18834

Kedves Bartalus!

 

Gyártótól függetlenül azt tapasztalom, hogy az új cellák jók! Az már egy másik kérdés, hogy az öregedést hogyan tűrik! Mélykisütés esetén a legtöbb azonnal károsodik, 0-ra kisütve

jó részük teljesen tönkremegy. Túltöltés esetén cellaszakadás várható, ugyanez történhet nagyáramú gyorstöltés esetén is. A gyári elektronikák felkészültek ezen állapotok kezelésére.

Ismeretlen cellánál fel kell tölteni 4.25 V-ig, és megfigyelni több órán keresztül, hogyan csökken az áramfelvétele. Utána félretéve néhány napra, megnézni, hogy mennyire tartja az üresjárati feszültséget. 1 A-en belső ellenállás mérés következhet. Utolsóként nem árt a kapacitás-mérés sem. Ha az előbbieken sikeresen átmegy az akku, akkor nagy meglepetés már nem várható, működni fog! Egyes piros celláknál / 18650 / , csak órák múlva jelentkezik a hiba a töltés sorén. A jelenség az, hogy a töltőáram jelentős visszaesés után emelkedni kezd, a kapocsfeszültség csökken, a cella hevülni kezd. Nem túl gyakori eset, de párhuzamosan kötött esetekben nagyon zavaró! Elsősorban régen töltött celláknál fordul elő.

Előzmény: bartalus (18833)