_lala_ Creative Commons License 2012.02.04 0 0 10303

Öröklési szerződés ügyben nem értem (jól?) a (2)-vel jelzett részt - amit, (gondolom én...) az (1)-hez _képest_ kell valahogyan érteni... De mit jelent végeredményben? :-oo

 

Azt jelenti, hogy ha

- valaki szerződést köt a tulajdonjog megszerzésére,

- és kellő körültekintés ellenére sem tudhatott az öröklési szerződésről,

- és megfelelő ellenértéket fizetett a szerződés tárgyáért,

akkor megszerzi a tulajdonjogot (noha az öröklési szerződés szerint nem adhatta volna oda szerződés útján a tulajdonjogot a leendő örökhagyó).

Ha fenti feltételek akármelyike nem áll, akkor nem érvényes ez a 2) bekezdés.

 

A megfelelő ellenérték azt jelenti, hogy nem ingyen (ajándékozás-jelleggel) kapja, hanem fizetett érte (az értékével összemérhető ellenértéket, tehát nem 1 Ft-ot, mert az ajándékozás lenne).

 

A "kellő körültekintés" ingatlan esetén egyértelmű: a földhivatalba az öröklési szerződés alapján elidegenítési és terhelési tilalom jegyeztethető be. A öröklési szerződés iktatáskor a tulajdoni lapon széljegyként azonnal megjelenik, a bejegyzést követően pedig maga a teher lesz rajta a tulajdoni lapon.

Az a harmadik fél hivatkozhat a jóhiszeműségére, aki a szerződése megkötése előtt megtekintette (bizonyíthatóság végett szokás erről kérni egy hiteles tulajdonilap-másolatot) a tulajdoni lapot, és ott nem volt nyoma semminek, tehát joggal nem tudhatott az öröklési szerződésről, joggal gondolta, hogy meg tudja venni az ott megnevezett tulajdonostól. Ez pedig csak úgy lehetséges, hogy ha addig az öröklési szerződést még nem nyújtották be a földhivatalba (ez meg ugye az öröklési szerződés jogosultja szempontjából saját hiba, ne tessék késlekedni).

 

Előzmény: Ghanima (10299)