a-gy- Creative Commons License 2012.02.03 0 0 13

Elnézést, hogy az egész történetet közre adom, de mások okulását is szolgálhatja:

Nem régen elütöttem egy őzet, egy elkerülőn. Becsületes polgár lévén hívtam a 112-t, kiküldtek egy járőrt. Én beöltözve világító mellényben, vészvillogóval állok a körforgalomtól 70 m-re, de a rendőr az éjszakában az ellenkező irányba megy a villogó autójával. Újabb telefon, navigálás, majd jön. Közli, hogy várni kell, mert a helyi perzekútorok a szomszédos városkába mentek helyszínelni, mivel ott egy rendőr karambolozott, és majd onnan jönnek a helyszínelők.

Láttam már, hogy a Chelsea – Barca meccs helyett a rendőrautóban fogok gyönyörködni. Meg jön a helyszínelős csapat. Az eljárás a következő:

-          Szonda fújás (mondtam az őzikét is fújatni kéne, hiszen ő tévedt el.)

-          Háromszög, mentőláda, forgalmi, zöld kártya, gumi (!) ellenőrzés.

-          Vadjelző tábla hollétének ellenőrzése.

-          Féknyom mérés

Ezek után kijelenti a legokosabb rendőr, hogy rossz a fékem. Kérdeztem, miből sikerült ezt kikövetkeztetni (3 napja lett teljesen körbefékezve az autó, fékbetét, féktárcsa, fékcső és munkahengerek cseréje, elvem a biztonság,nem játék.) Elmondta, hogy csak a bal oldalon látszik féknyom, a jobb oldalon nem.  Kérdeztem, hogy ért-e a kocsihoz. A válasz igen. Mondtam, akkor biztosan tudja, hogy féloldali fékkel nem lehet a felezővonallal teljesen párhuzamos a féknyom.

Nyilván a büszkeségére sikerült hatnom, mert nem volt hajlandó eljönni az autóklubhoz féket méretni. Pedig felajánlottam. Ha nem stimmel az én költségem, ha igen, az övé. Nem vállalta be.

A féknyom alapján a sebesség 72 km/h

Utána kiokosítottak, hogy minő szerencse, hogy a vadjelző tábla hatálya után 150 m-el sikerült az őzikét levadásznom.

És itt jön a kérdés: A KRESZ szerint mit kell másként tennem, ha kint van a vadjelző tábla???

Idézem a KRESZ-t:

r) „Állatok”; a tábla azt jelzi, hogy az úttesten házi állatok vagy szabadon élõ állatok (85-86. ábra) megjelenésével fokozottan számolni kell;”

 Jött a vadász közben. Kérdeztem, van-e biztosítása a vadásztársaságnak. Mondta, valami van. Kértem egy telefonszámot, nem adhat, mert titkos. Mi a fene? Amúgy sem az övék az őzike. Az az államé, és majd azé lesz, aki elejti. Mondtam, rendben, pöri lesz belőle, viszem haza, hiszen én ejtettem el. Hogy képzelem?

Amúgy a rendőr és a vadász is morgott, mert hetente 1-2 őzet is elütnek a területen, ugyanis az elkerülő úttal az ivóhely útját keresztezték, de nem készült vadátjáró. Nem hivatalosan megjegyezték, hogy jobban jártam volna, ha berakom a csomagtartóba. Nekik nem kellett volna dolgozniuk, és mindenki megnézhette volna BL elődöntőt.

Időközben csoda történt, megszületett a jegyzőkönyv. Aláírnom nem kellett, viszont kértem egy példányt, hiszen az őzikén kívül csak én szerepeltem benne. Nem kaphatok, majd küldik postán.

Eltelt egy hét nem jött semmi.

Addig elmentem a biztosítómhoz, az Allianz-hoz, hogy azért csak vegyenek fel egy kárt. A kárfelvételi (!) centrumban a hölgy még köszönni sem tudott. Ennyit kérdezett:

-          Mit akar?

Köszöntem ismét, és bemutatkoztam újra, gondoltam túl halkan mondtam. Nyilván nem voltam meggyőző, mert nem vette a lapot. Mondtam mi történt.

-          Cascoja van?

-          Nincs

-          Akkor minek jött ide?

Erre csak megkérdeztem, hogy nem ismer-e meg. Nem. Hát nézzen meg jobban, akkor sem. Mondtam neki, hogy én volnék az ÜGYFÉL, aki az Allianz megalakulása óta mérhetetlen összegű biztosítást fizettem már. Gondoltam, egy kárfelvételre csak jó lennék. Nem. Kaptam egy névjegykártyát, valami magán-szakértőtől, aki 20.000 Ft-ért készít egy kárfelmérést, és közben fennhangon elmeséli nekem az „Öreg néne őzikéje” című kis versikét.

Az egész nem ért annyit, mert a bontóban 6000 volt egy lámpa, 1000 egy index, a padláson pedig véletlenül volt egy festett motorháztető. De, mi van, ha nem egy 18 éves öreg – de kiváló állapotban lévő – malterosládát, hanem mondjuk egy 15 millás gépet amortizálok le?

Csak felhívtam az illetékes rendőrkapitányságot. Kb a 6. ember állt velem szóba, egy idegbeteg hölgy, valami  hangya bocsánat, hadnagy. Igen nagy tévedésben élhetett eddig, mert azt hitte, a stílusa alapján, hogy ő fújt az orrából. Mikor e tévedést tisztáztuk, közölte, hogy az eljáró rendőrségtől kérjek. Kértem. Utána néztem a rendőrségi törvénynek, és érdekes dolgokat találtam:

Mivel nem követtem el semmit, így nem jár, csak ha kérek. Ha, viszont hunyó lettem volna, akkor jár. Nem tudom miféle fékezett gondolkodású tehetségtelen, idióta jogász ötlötte ezt ki, de sajnos ez van paragrafálva. Ott rendesek voltak, elküldték postán.

Időközben a nyomozásom eredményre vezetett, egy illetékességi területen lévő vadászház mobiltelefonja éppen a vadásztársaság elnökének zsebében csörgött.

Hatalma teljes tudatában azonnal feltette a kérdést, hogy mennyit ért az őzike? Mert akkor én fogok nekik fizetni. Mondtam, akkor tisztázzuk a dolgot: a rendőrök legnagyobb buzgósága ellenére sem sikerült semmiféle vajat felfedezniük a fejemen, továbbá nem én kergettem orrvadász módjára a bozótosban az őzikét, hanem ő tévedt idegen területre. Így, ha van kedve, egy próbaper erejéig megmérkőzhetünk. Én állok elébe, már csak azért is, mert az egész vadászati mizériában kis hazánkban van a legnagyobb kupleráj. És van még egy két pofátlan történetem, amit most nem részletezek, de elegendő indulatot szolgáltat ahhoz, hogy ne hagyjam szó nélkül.

Például, Szegedtől Gyuláig alig pár méteren nincs vadjelző tábla. Minden(!!!) km-en kint van egy. Darabja állítólag valami 160 e Ft-ba kerül, kihelyezéssel együtt. 110 km-en az sógorok között is cca. 17.000.000 Ft. Ennyi pénzből közmunkásokkal már kerítés építhető.

Kérdéseim:

-          Hol hibáztam? Miért nem vagyok jogosult kártérítésre? Ha az élő vad az államé, akkor neki kell gondoskodnia arról, hogy másnak kárt ne okozzon.

-          Miért vitte el a vadásztársaság a vadat, ha nem az övé?

-          Miért nem kaphatok jegyzőkönyvet arról, ha egy baleset részese voltam?

-          Mért kell ennyi vadjelzőtáblát kitenni? A táblák alapján, jobb ha a poros fülű jobbágy tolja a kocsiját. Ha a vadjelző táblák számát nézem, akkor kis hazánk egy qva nagy állatkert!

-          A magyar jog miért a néhány passzióból mészárló pénzes ember, és miért nem az adófizetők érdekeit védik?

Ausztriában dolgozom. Két település között autózom ingen sokat. Egyik helyen van vadjelző tábla, 3 km-re érvényes. Nincs sebességkorlátozás, mert ahol tábla van, ott vad is van, ezért komolyan veszik. Otthon azért van a tábla, hogy a vadásztársaság pénzt kérhessen az amatőröktől olyan vadért, ami nem is az ő tulajdona. Akkor hogyan kell ezt értelmezni???