Kecskeb Creative Commons License 2012.01.31 0 0 6059

Nekem még sosem lett...

Az első sajtjaim nekem is savósak maradtak...de azok zöldfűszeres sajtok voltak...vagyis nem érlegettem őket, hanem 4-5 nap alatt megettük...

Van aki ma is úgy kéri a sajtot...

De ha érlelni akarod a sajtot, muszáj eltávolítani a savót...

 

Én a fűtött 20-22 fokos konyhában dolgozom (ami nem ugyanaz mint a nyári huszonegykét fokos konyha) és bizony 40 fokról indulok.....20 perc múlva már 36-37 fokos amikor beoltom...és örülök, ha huszonnyolc-30 fokos a töret, mire szűrőbe kerül.

És bizony a 22 fokos szoba szekrényének a tetején is kell 24 óra a kisavanyodáshoz....még kultúrával is....

Nálam ez a tapasztalat.

 

És persze sokat számít a tej mennyisége. Én eddig 8 literes edényekkel dolgoztam....sokkal hamarabb kihűl, mint a 20 literes amivel utoljára készítettem sajtot.

 

Én a 16 fokot nagyon kevésnek találom.

Előzmény: párolt sajt (6058)