Nekem még sosem lett...
Az első sajtjaim nekem is savósak maradtak...de azok zöldfűszeres sajtok voltak...vagyis nem érlegettem őket, hanem 4-5 nap alatt megettük...
Van aki ma is úgy kéri a sajtot...
De ha érlelni akarod a sajtot, muszáj eltávolítani a savót...
Én a fűtött 20-22 fokos konyhában dolgozom (ami nem ugyanaz mint a nyári huszonegykét fokos konyha) és bizony 40 fokról indulok.....20 perc múlva már 36-37 fokos amikor beoltom...és örülök, ha huszonnyolc-30 fokos a töret, mire szűrőbe kerül.
És bizony a 22 fokos szoba szekrényének a tetején is kell 24 óra a kisavanyodáshoz....még kultúrával is....
Nálam ez a tapasztalat.
És persze sokat számít a tej mennyisége. Én eddig 8 literes edényekkel dolgoztam....sokkal hamarabb kihűl, mint a 20 literes amivel utoljára készítettem sajtot.
Én a 16 fokot nagyon kevésnek találom.