Gergo73 Creative Commons License 2012.01.21 0 0 61575

4'. A 4-et így értettem: egy adott A eseménynek "csak úgy van" a 4 darab (tA,xA,yA,zA) koordinátája, vagy ez csak egy mérés során keletkező adat? Másként szólva: ha egy létező eseménynek a közelében sem voltunk, nem láttuk, nem próbáltuk kimérni és megállapítani a pontos helyét és idejét (pl.: az első petárda robbanása idén az országban), attól még van-e neki pontos helye és ideje (olyan koordinátákkal, mint amit az 1. pontban leírtam), beszélhetünk-e róla egyáltalán?

 

6. Most képzeljük el, hogy van két iker (i és I), akik egymástól a fénysebesség 2/5-ével távolodnak egymástól a születésüktől kezdve. Egy adott A esemény koordinátáit a két iker szempontjából jelölje (tA,xA,yA,zA), illetve (TA,XA,YA,ZA), ennek jelentése tehát:

 

Az i számára az A esemény akkor történik, amikor ő tA éves, az esemény helye tőle xA fényévre jobbra, yA fényévre előre, zA fényévre fent van.

Az I számára az A esemény akkor történik, amikor ő TA éves, az esemény helye tőle XA fényévre jobbra, YA fényévre előre, ZA fényévre fent van.

 

Tegyük fel, hogy a két iker úgy veszi fel a koordinátarendszerét, hogy számára a másik az x-tengely pozitív irányába távolodik. A továbbiakban csak olyan eseményekről lesz szó, amik ezen tengely mentén történnek, tehát a fenti koordinátákat egyszerűsíthetjük, mint (tA,xA) és (TA,XA).

 

6a. Egyetértesz-e abban, hogy a születés koordinátái mindkét iker számára (0,0)?

 

6b. Jelölje A azt az eseményt, hogy "az i iker 50 éves", továbbá B azt az esemény, hogy "az I iker 50 éves". Ennek a két eseménynek mindkét iker számára van két koordinátája: (tA,xA) és (TA,XA), illetve (tB,xB) és (TB,XB). Meg tudod adni ezeket a koordinátákat számszerűen? Tehát 8 számot kérek, pontosabban csak azokat, amikben biztos vagy. A koordináták jelentése az, ahogyan az 1. pontban tisztáztuk. Igy ird le a választ: tA= , xA= ,stb., TB= , XB=