hűűű micsoda izgis témák én meg itt éppen nem vagyok. :-)
csak még néhány gondolatot mielőtt elsüllyed:
mussolinit mindennek el lehet mondani ez számomra is tény, de szvsz rómát, magát a "rómaiságot" szerette, sőt nagyhatalmi céljai kialakításakor a "mare nostrum" lebegett a szemei előtt. egyébiránt az országnak volt akkoriban egy királya is III viktor emanuel aki mindenben szabad kezet adott a duce-nak, így a főváros szétkapására is. én nem tartom olyan elképesztően rossz ötletnek a via fori imperialit, mindjárt el is mondom miért, csak előtte még megemlíteném h a 29-es vatikáni egyezményt nem nagyon hányják a szemére (államvallás rom.kat; független vatikán állam, kártérítési pénzek az egyháznak stb) illetve a catella által említett via della conciliazione-t sem. ha a mai szemmel nézem a a via fori egy gerincút a belvárosban, a via della con. pedig egy reprezentatív megalománia. mindkettő egy teljes lakónegyed lerombolásával járt.
visszatérve a romboláshoz: hajlamosak vagyunk szerintem azt hinni hogy a római romok azok baromi rég így vagy majdnem így állnak és a zarándokok nézegették őket csakúgy mint most mi, holott 1870-ben (nincs 150 éve! a ház amelyben lakom már akkor állt itt bp-en) a via sacra valahol 33 láb mélyen volt eltemetve, a császrfürdőkkel egyetemben. az 1800-as évek legvégén lehetett először végigmenni a via sacran a colosseoig. (durván 6 millió köbméter földet pucoltak el róluk!!!!) 1790-ben a colosseo egy rablótanya volt. a földalatti folyosók, katakombák még az 1900-as években is közbiztonsági bombák voltak. és ilyenkor a polgárok mit tettek a biztonságuk érdekében? romboltak. kriptákat, boltíveket, fürdőket stb. (csak egy mai példa corvin negyed rehabilitáció. volt nagy felháborodás? nemigen.).
A középkorban a római épületek zömét átalakították templommá, lakóépületekké, a kor nemesei pedig kvázi erődöket emeltek belőlük, vagy az erőd része lett valamely épület. (pl savelliek a theatro marcelloba és az aventinora vették be magukat, az orsinik pompeius színházába; a colonnák augustus mauzoleumának urai voltak) a XVII-XVIII. században pedig kvázi a maradékokat is szétkapták. "a barberinik elkövették azt, amit a barbárok nem tettek meg". szóval mindenki használta ezeket az épületeket valahogy, vagy betemették őket. így volt ez a via fori előtt a mercati és a fori di traiani romjain álló lakónegyeddel is. ha nincs a via fori, akkor nincs ez a rész sem. szvsz megérte.
ezt még régen valahonnan szedtem pont erről a területről:
"A 10. ésa 13. század között a fórumot (traian) beépítették mert a város lakossága egyre nőtt, lakóépületeket, templomokat, és kolostorokat építettek, majd a 16. században egy komplett városnegyedet építettek alessandrino néven. A negyedet a létrehozójáról Michele Bonelli kardinálisról nevezték el aki alexandriában született. Ő heyrehozatta az akkoriban de’pantani-nak hívott zónát. A városnegyed 1924-ig változatlanul fentállt majd 1924-32 között a fasiszta rezsim elképzelései szerint radikálisan átváltoztatták. Lebontásra került a teljes negyed, hogy megnyithássák a via dei Impero (később via dei fori impreiali)mert " az évezredes emlékeknek a kellő magányban kell felmagasodni." Mondta Mussolini 1925.12.31-én és így esett, hogy középkori házakat, templomokat és egy teljes városrészt a cinquacento korából a földel tettek egyenlővé, mely Traianus fórumára és piacára épült."
kicsit bő lett, de hát scroll...